Câte vehicule blindate mai are Rusia în depozite: Moștenirea URSS a fost decimată, dar tot au mai rămas aproximativ 9 - 11 mii de echipamente

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Blindate ale Armatei ruse, înainte de război / ministerul apărării, facebook
Blindate ale Armatei ruse, înainte de război / ministerul apărării, facebook

Ușurința cu care Kremlinul este dispus să piardă echipamente din epoca sovietică se explică în special prin stocurile uriașe moștenite de la fosta URSS. 

Potrivit unor analize, Rusia poate avea încă aproximativ 8.900 de vehicule blindate de diferite tipuri, inclusiv aproximativ 3.700 de MLI-uri.

Astfel, pe baza imaginilor din satelit ale bazelor de depozitare a echipamentelor rusești identificate de analistul OSINT High Marsed pe profilul său de Twitter, calculele numărului total de echipamente deținut încă de Rusia se ridică la aproximativ 8.917 de unități de vehicule blindate ușoare: transportoare blindate (BTR-60/70, BRDM-2), dar și aproximativ 3.600 de MLI-uri (BMP1 și 2).

Analistul specifică faptul că este vorba doar despre acele echipamente care sunt depozitate sub cerul liber și pot fi numărate. Nu se știe câte vehicule blindate are Rusia depozitate în hangare închise.

Blindate ale Armatei ruse / ministerul apărării, facebook

Cu toate acestea, unele dintre imaginile din satelit - din 2022 și chiar 2021 - utilizate pentru calcul sunt deja destul de vechi. Mai exact, numărul ar putea să nu mai corespundă realității, pentru că este foarte posibil ca rușii să fi luat o parte dintre echipamentele de acolo pentru a le trimite pe front.

S-ar părea că cifre oarecum similare sunt furnizate și de publicația The Military Balance, care la începutul anului 2023, număra aproximativ 11.000 de vehicule blindate de toate tipurile depozitate în Rusia, inclusiv 4.000 BTR-60/70, 4.000 de MLI-uri BMP-1și 2, precum și 2.000 MT-LB și 1.000 de BRDM-2.

Analizând aceste date, publicația ucraineană Defense Express evaluează că aceste rezerve uriașe de echipament sovietic reprezintă unul dintre motivele pentru care comandamentul rus este dispus atât de ușor să înregistreze pierderi uriașe ale trupelor sale, în special lângă Avdiivka. 

„Invadatorii ruși s-ar putea să creadă că stocul disponibil de vehicule blindate ar putea fi suficient pentru ei chiar și pentru 1-2 ani de ostilități într-un ritm și o amploare ca acum”, arată publicația citată.

 

Pierderile rusești la Avdiivka

 

Armata rusă desfășoară de aproximativ două săptămâni o ofensivă puternică în direcția Avdiivka, încercând să încercuiască orașul. Având succese teritoriale extrem de limitate, rușii au suferit pierderi record.

De exemplu, potrivit Armatei ucrainene, într-o singură zi de 19 octombrie, pierderile totale ale rușilor pe front s-au ridicat la un record de 1.380 de oameni, 55 de tancuri și 120 de vehicule blindate de luptă. Și principalul loc în care au fost înregistrate pierderile fost la Avdiivka.

Analistul militar Oleksandr Kovalenko notează că disponibilitatea comandamentului rus de a suporta astfel de pierderi nebunești, chiar și atunci când eșecul planului inițial a devenit evident, ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru Ucraina.

Potrivit acestuia, asta arată că comandamentul de ocupare nu are nicio intenție de a opri lupta, în ciuda costului acestei ofensive.

Kovalenko presupune că comandamentul rus se va concentra pe Avdiivka, așa cum a făcut cândva pe Bakhmut, ceea ce înseamnă că o resursă semnificativă se va concentra asupra acestui oraș. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel