Câte avioane are Ucraina? Teoretic, rușii au distrus până acum de 10 ori aviația militară a Ucrainei, și totuși ucrainenii zboară

Darius Muresan |
Data publicării:
Aviația militară a Ucrainei. Photo credit: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei via UNIAN
Aviația militară a Ucrainei. Photo credit: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei via UNIAN

Aviația militară a Ucrainei e net inferioară din toate punctele de vedere față de cea a Rusiei, însă chiar și așa, cel puțin în primele etape ale invaizei, rușii nu au reușit să fructifice acest avantaj. La aproape un an și jumătate de la invadarea Ucrainei, Kievul a primit în cele din urmă acordul pentru a primi avioane F-16 Fighting Falcon, însă aviația militară ucrineană încă zboară.

Pe data de 6 august Ucraina sărbătorește Ziua Aviației Militare. Evenimentul e umbrit de războiul brutal declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022.

În ciuda superiorității aviației militare ruse, forțele armate ale Ucrainei au reușit să blocheze în prima fază a invaziei aviația rusă. Acest blocaj și eșecul aviației ruse de a oferi sprijin la sol trupelor de infanterie au contribuit la respingerea invadatorului în prima etapă a războiului.

Deși cu o aviație militară net inferioară, ucrainenii au reușit să „blocheze” avioanele ruse dezvoltând o „umbrelă” eficientă și mobilă în zona de conflict, folosindu-se de diferite sistemele antiaeriene care au doborât avioane ruse pe bandă rulantă în primele luni ale invaziei, motiv pentru care rușii își țin încă la distanță avioanele.

Balanța privind numărul de avioane și avansul tehnologic ar fi trebuit să fie decisive în favoarea Rusiei, lucru care nu s-a întâmplat.

 

Câte avioane are Ucraina? Rusia a „distrus” teoretic până acum de 10 ori aviația militară a Ucrainei

 

2. Sursă foto... (ucraina-aviatie-militara_15733700.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

E aproape imposibil de răspuns la întrebarea câte avioane mai are în prezent Ucraina?

Cert e faptul că Ucraina are nevoie neapărat de avioane F-16, pe care le-a solicitat intens deja de aproape 8 luni, lucru ce indică faptul că situația aviației militare e departe de a fi roză.

Cifre oficiale din raportul Fight International, valabile pentru începutul anului 2022, ne indică un număr total de 69 de aparate.

Astfel, flota de luptă a Ucrainei era formată din avioane sovietice de tip MiG-29 Fulcrum, coloana vertebrală a aviației ucrainene, și avioane Su-27 Flanker. Astfel, ucrainenii dețineau la începutul invaziei 43 de MiG-29 și 26 de Su-27. Deci un total de 69 de avioane.

Subliniem din nou că cifrele se referă la momentul premergător invaziei ruse. Ulterior ucrainenii au reintrodus de urgență în serviciu mai multe avioane care se aflau în stare minimă de operare.

E greu de precizat câte avioane au doborât rușii, dar dacă ar fi să dăm crezare cifrelor oficiale de la Moscova, rușii au distrus până acum de 10 ori aviația militară a Ucrainei, dacă e să contorizăm și elicoterele.  

Astfel, potrivit ultimului raport oficial prezentat de Ministerul Apărării de la Moscova, invadatorul susține că de la începutul așa-zisei „operații militare speciale”, au fost distruse nu mai puțin de ... 458 de avioane ucrainene și 245 de elicoptere. 

Cifrele sunt cu siguranță exagerate.

CITEȘTE ȘI: Hub-ul de F-16 din România depinde de planul final al coaliției. SUA așteaptă și nu au primit încă detaliile din partea coaliției „F-16 pentru Ucraina”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel