Cât de mult rău poate să facă o poză şi un mesaj nepotrivit în actualul context al războiului informaţional ruso-ucrainean

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Războiul creează reguli noi, dacă nu le respectați - oamenii mor, aşa începe un articol publicat ieri de analiştii militari ucrainenei ai publicaţiei Defense Express. Articolul de faţă încearcă să demonstreze că, în actualul context actual al agresiunii militare ruse, o poză făcută greşit şi postată pe reţele de socializare – care surprinde poziţiile armatei ucrainene – poate face mult rău militarilor ucraineni.

Analiştii militarii ucraineni au investigat incidentul de ieri şi au ajuns la concluzia că bombardarea mall-ului Retroville din Kiev ar fi avut loc din cauza unei persoane care a publicat pe reţele de socializare o imagine cu mai multe camioane militare ucrainene care staţionau în parcarea acestui centru comercial.

Încă din prima zi a agresiunii militare ruse, armata ucraineană a emis un comunicat de presă prin care făcea apel la cetăţenii ucraineni să respecte câteva reguli destul de simple - nu fotografiați pozițiile soldaților ucraineni și nu publicaţii informaţiile în mediul online.

Dar, în ciuda numeroaselor apeluri, unii fani ai „like-urilor” încă mai postează pe reţele de socializare imagini foto-video care surprind locul în care se află trupele ucrainene, dar şi modul în care acestea acţionează.

Mulţi dintre cetăţenii ucraineni care fac asta nu sunt rău intenţionaţi, ci sunt luaţi de val şi se bucură de reuşitele forţelor militare ucrainene care lupta cu forţele ruse de ocupaţie. Dar, publicarea pe reţele de socializare a unor imagini cu militarii ucraineni – înainte sau chiar în timpul în care aceştia acţionează – poate face mult rău strategiei armatei ucrainene.

Rezultatul unor astfel de acțiuni iresponsabile a putut fi observat ieri când – în cursul nopţii de 20 spre 21 martie – armata rusă a bombardat centrul comercial Retroville din Kiev.

Rețineți că ancheta analiştilor militari ucraineni de la publicaţia Defense Express a fost publicată înainte ca purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul rus Igor Konașenkov, să confirme atacul asupra centrului comercial Retroville şi să precizeze că militarii ucrainei îşi staţionaseră tehnica militară în incinta acestuia.

„În noaptea de 21 martie un sistem de rachete cu lansare multiplă ucrainean și un depozit de depozitare a muniției au fost distruse într-un centru comercial nefuncțional au fost distruse cu ajutorul unor arme cu rază lungă de acțiune de înaltă precizie”, a precizat ieri generalul rus Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Încă de ieri analiştii militari ucraineni precizau că atunci când aturul imaginii va fi găsit, ’’îi va fi extrem de dificil să explice că este doar un idiot util și nu a oferit în mod intenţionat informații inamicului’’ cu privire la poziţiile militarilor ucraineni.

Cotidianul ucrainean Glavcom a scris ieri că un utilizator al reţelei de socializare TikTok a postat o fotografie care arata tehnica militară ucraineana staţionată în incinta mall-ului Retroville - care a fost ulterior distrus de o rachetă rusă.

Ruşii au bombardatul ,,mall-ul Retroville, pentru că cineva a postat mai devreme o fotografie cu echipamentul armatei ucrainene pe rețelele de socializare. De dragul like-urilor”, a scris un blogger ucrainean pe Facebook.

Leter edite: Şi cotidianul ucrainean Focus a publicat ieri un editorial pe aceiaşi temă, prezentând inclusiv o discuţie de pe Telegram între mai mulţi utilizatori ai acestui serviciu de mesagerie care analizau un material video.

Unii atrăgeau atenţia că Forțele Armate Ruse nu cunosc locația vehiculelor blindate și a depozitelor de muniții ale Forțelor Armate Ucrainene, iar centrul comercial Retroville în imaginile din satelit arată ca un mare depozit, iar ruşii pot considera că aici militarii ucraineni pot stoca muniţie.

 

Nu fiți un ghid pentru inamic - nu răspândiți informații despre pozițiile Forțelor Armate

 

Ieri seară, a venit marea surpriză, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un bărbat, precizând că acesta este cel care a fotografiat poziţiile militarilor ucraineni - aflate în apropierea centrului comercial pe care ruşii l-au bombardat cu o rachetă.

Potrivit site-ului ucrainean Meta, pe 24 februarie, bărbatul a postat un videoclip pe rețeaua de socializare TikTok, care surprindea prezenţa unor camioane militare ale Forțelor Armate Ucrainene în zona centrului comercial Retroville.

SBU precizează că în acest moment derulează o anchetă pentru a stabilii dacă în mod conștient sau inconștient acest bărbat a fotografiat poziţiile militarilor ucraineni.

"Facem un apel către toți cetățenii - nu publicați date despre mişcările de trupe şi tehnica militară ale Forțelor Armate Ucrainene, despre bazele militare și nici despre rezultatele bombardamentelor inamice! La urma urmei, acestea sunt folosite de ocupanți în planificarea unor bombardamente suplimentare", a precizat SBU.

Ministerul ucrainean al Apărării a subliniat ieri încă o dată că rețelele de pot lucra pentru inamic – forţele ruse de ocupaţie.

Prin urmare, ucrainenii sunt îndemnați să nu facă fotografii sau videoclipuri cu momentul în care militarii ucraineni se deplasează sau staţionează în anumite zone şi nici să nu distribuie aceste informaţii pe reţele de socializare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel