Care sunt riscurile pentru Ucraina. Gen. Hodges: Eliberarea de teritorii nu este prioritară acum. ”Opriți aprovizionarea acestui grup”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Gen. Ben Hodges / U.S. Army Europe
Foto: Gen. Ben Hodges / U.S. Army Europe

Într-un interviu, acordat săptămâna trecută publicației ucrainene NV, generalul Ben Hodges a subliniat că negocierile ar fi doar în favoarea Moscovei. ”Văd zero avantaje militare reale pentru ca Forțele Armate ucrainene să se oprească acum.  Armata rusă este foarte slabă astăzi”, spune generalul american.

În încercarea de a atenua temerile din Rusia cu privire la un potențial atac asupra peninsulei Crimeea, șeful Comitetului de Apărare și Securitate al Consiliului Federației Ruse, Viktor Bondarev, a declarat luni că Ucraina nu are puterea de a returna peninsula. "Ucraina nu are nici resursele, nici forța militară, nici sprijinul poporului din Crimeea pentru o ofensivă în peninsulă", a spus Bondarev.

Totuși, generalul Hodges este de altă părere și spune că rușii se vor retrage din Crimeea până la mijlocul lui 2023.

Unul din riscurile în această etapă a războiului este ca Ucraina să rămână fără sprijin militar, spune Ben Hodges, dar acest lucru este foarte puțin probabil.

”Riscul principal este încetarea furnizării de arme și muniții. Dar nu văd motive serioase pentru asta. Am avut alegeri la jumătatea mandatului pentru Congres. Sprijinul pentru Ucraina rămâne foarte mare în noua componență a Congresului, iar oponenții acestui sprijin sunt o minoritate izbitoare”.

 

”Fortificațiile de la Mariupol și Melitopol pot fi ocolite”

 

În opinia mea, comandamentul (ucrainean n.r.) se gândește în prezent la cum să elibereze un maxim de teritorii, dar ar trebui să se acorde prioritate rezolvării sarcinii de întrerupere a alimentării logistice a grupului de armate rusești. Opriți aprovizionarea acestui grup.

Este important să împingem trupele rusești departe de Zaporijjia în viitorul apropiat, nu numai pentru a reduce amenințarea din această direcție, ci și pentru a întări logistica de care are nevoie armata ucraineană. O mulțime de procese au loc în prezent în această regiune, dar toate drumurile duc în cele din urmă către Crimeea”, explică Ben Hodges.

Armata rusă încearcă să fortifice orașele Mariupol și Melitopol, dar generalul american nu consideră că aceste operațiuni vor avea o relevanță strategică: ”Armata ucraineană nu trebuie să intre în aceste orașe, le poate ocoli. Nu este dificil, atâta timp cât starea terenului le permite să se deplaseze în afara drumului. Cred că comandamentul ucrainean are idei bune despre cum să dezvolte situația în aceste direcții”, opinează Ben Hodges.

 

Negocierile nu ar însemna niciun avantaj pentru Kiev în acest moment

 

”Din informațiile pe care le am la dispoziție, nu văd niciun argument de ce Ucraina ar trebui să meargă la negocieri. Am fost surprins și întristat de poziția generalului Mark Milley (de a insista pentru negocieri n.r.)”, spune expertul.

Totuși, Hodges recunoaște că oficialii americani au la dispoziție o serie de informații care nu sunt accesibile publicului larg, ce ar putea să modifice tiparul procesului de decizie. 

”În primul rând, armata rusă este foarte slabă astăzi. Da, au încă multă artilerie, foarte multe drone, dar asta nu îi face o armată puternică, în plus, personalul neantrenat care este obligat să intre pe liniile de luptă nu face decât să slăbească această armată. În al doilea rând, mi se pare că sancțiunile au un efect pozitiv asupra lumii și un efect negativ asupra Rusiei. Uite, depind deja de Coreea de Nord pentru a furniza soldaților ruși uniforme de iarnă”.

Generalul american a mai spus că loviturile masive cu rachete asupra infrastructurii civile a Ucrainei nu vor afecta capacitatea de luptă a armatei ucrainene.

”Există riscuri enorme pentru civili, deoarece rușii folosesc atât rachete de milioane de dolari, cât și drone ieftine pentru a distruge clădirile rezidențiale și infrastructura din Ucraina, pentru a face orașele ucrainene de nelocuit în timpul iernii. (...) Putin încearcă să folosească din nou refugiații ca armă de război. Din fericire, rezistența oamenilor din Ucraina este mare și chiar și astăzi înțeleg ce să îndure”.

Generalul este de părere că apariția problemelor interne în Rusia i-ar putea determina pe liderii ruși să decidă retragerea din Ucraina pentru a evita colapsul Federației Ruse.

”La un moment dat, liderii din Rusia ar putea decide că pierderea războiului din Ucraina este ceva grav, dar pierderea Rusiei este și mai gravă. Prin urmare, sper că vor ajunge la concluzia că este timpul să retragă trupele din Ucraina și să se concentreze pe ținerea Rusiei de conflictele interne.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel