Când informațiile de luptă se mișcă prea rapid, cine mai are timp pentru a lua decizii?

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

“Informațiile pentru luptă ... totul este despre viteză. Viteza pentru (a obține) avantajul”, a declarat viceamiralul Jeffrey Trussler, director al serviciului de informații al US Navy și locțiitor pentru informații de luptă (information warfare – IW) al șefului operațiilor navale.

“Fereastra de oportunitate poate fi foarte mică. Vorbim despre vârsta informațiilor (informațiile își pierd rapid relevanța) și precizia acestora. De asemenea, este necesară rapiditate în luarea deciziilor. Nu este suficient, să ai o cantitate mare de informații foarte bune. Dacă nu acționezi într-un anumit interval de timp, avantajul creat de aceste informații, poate dispare”, a explicat viceamiralul.

Viteza (mare) informațiilor obligă marina să reevalueze dacă să delege mai multă autoritate de decizie mai jos în lanțul de comandă sau riscă să piardă oportunitatea de a îndeplini misiunea sau de a exploata o vulnerabilitate cheie, a precizat Trussler, la un eveniment virtual găzduit de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, pe 13 noiembrie.

În plus, US Navy trebuie să includă mai mult sprijin tehnologic la luarea deciziilor, cum ar fi inteligența artificială și învățarea automată, care pot ajuta analiștii și comandanții cu soluții sau cursuri de acțiune bazate pe afluxul de date culese de militari.

Trussler a precizat, de asemenea, că Marina Militară americană ia în considerare crearea unor centre de operații navale specifice, în care să activeze șefii IW (information warfare) și profesioniștii în domeniu, similare cu modul în care își desfășoară activitatea șefii IW în cadrul grupurilor de lovire cu portavioane. În funcție de experiența acumulată la nivelul acestor grupuri de lovire, modul de organizare al asigurării cu IW a comandanților se va extinde și la restul flotei.

Potrivit c4isrnet.com,  șeful operațiilor navale, amiral Michael Gilday, a emis, în decembrie 2019, un ordin fragmentar, prin care solicita US Navy să formeze o subunitate pilot care, să integreze toate informațiile pentru luptă (IW). Subunitatea urma să fie inclusă în cadrul unui centru de operații maritime, la manevrele militare Large Scale Exercise 2020 – amânate pentru anul următor din cauza pandemiei. Subunitatea a fost creată pentru a se gestiona mai eficient războiul electronic, operațiile de informații și acțiunile forțelor speciale, în operații din toate domeniile (naval, aerian, terestru, electromagnetic și cibernetic).

Eforturi similare de integrare a funcționalităților de informații sub o singură entitate, se fac și în cadrul celorlalte servicii (Army, Air Force, Marine Corps).

US Army (forțele terestre americane) a executat deja primul exercițiu cu nou înființatul batalion de război cibernetic (915th Cyber Warfare Battalion). Acesta are misiunea de a pregăti 12 echipe care să sprijine acțiunile de luptă ale eșaloanelor tactice de nivel brigadă.

Pentru asigurarea sprijinului specific al unui întreg teatru de acțiuni militare, US Army este în curs de formare a primei brigăzi IW. Capabilitățile acestei mari unități includ platforme aeriene de război electronic și cibernetic bazate pe drona MQ-1C Gray Eagle, precum și Sistemul Terestru în Straturi, de capacitate mare (Terrestrial Layer System Large) – prima capabilitate bazată la sol care îndeplinește misiuni de culegere de informații din mediile electromagnetic și cibernetic, precum și de atac în cele două medii.

US Air Force (forțele aeriene) au creat în octombrie 2019, primul comandament IW (16th Air Force - Air Forces Cyber), prin fuziunea comandamentelor cibernetic (24th Air Force) și de informații (25th Air Force).

Infanteria Marină a creat în 2017 Grupurile de Informații ale Forței Expediționare - Marine Expeditionary Force (MEF) Information Groups (MIG). Aceste entități gestionează operațiile cibernetice, de război electronic, culegere de informații și operații de informații, în sprijinul unităților tactice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel