Cancelarul Olaf Scholz se află în China pentru a rezolva din diferențele în relațiile dintre cele două țări

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta China / pexels, Lucas George Wendt
Harta China / pexels, Lucas George Wendt

În contextul relațiilor din ce în ce mai tensionate dintre Germania și China, în primul rând în sfera economică, amplificate și de diferențele dintre cele două state legate de războiul din Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a sosit duminică în China.

Primele două zile ale călătoriei lui Scholz în China sunt concentrate pe economie. 

Prima destinație a lui Scholz a fost centrul industrial Chongqing, unde el și delegația sa ministerială și liderii de afaceri urmau să viziteze o companie finanțată parțial de Germania și alte locuri din imensul oraș, care este o bază de producție pentru industria auto și alte industrii din China.

Scholz are programată o vizită la centrul financiar din Shanghai, înainte de a călători în capitala Beijing, unde se va întâlni cu liderul chinez Xi Jinping și premierul Li Qiang.

La Shanghai, cancelarul a cerut condiții echitabile pentru producătorii de automobile. 

Companii germane precum BMW și Volkswagen se bazează foarte mult pe piața chineză, deși sprijinul Beijingului pentru Rusia creează fricțiuni cu Occidentul.

Economia germană a beneficiat de cererea Chinei pentru investiții și produse manufacturate, de la mașini la produse chimice, dar aceste legături s-au aprins din cauza concurenței crescânde din partea companiilor chineze și a reglementărilor mai stricte. 

Companiile germane susțin că se confruntă cu bariere pe piața din China, în timp ce guvernul german a susținut o politică de „reducere a riscurilor” pentru a reduce dependența de piața și furnizorii chinezi.

Cu toate acestea, China a rămas principalul partener comercial al Germaniei pentru al optulea an consecutiv în 2023, cu 254,1 miliarde de euro (271 miliarde de dolari) bunuri și servicii schimbate între cele două părți, puțin mai mult decât ceea ce a tranzacționat Germania cu SUA.

Înainte de sosirea sa, Scholz a anunțat pe platforma de socializare X că a vorbit sâmbătă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre atacurile aeriene „masive” ale Rusiei asupra infrastructurii energetice civile și a declarat că Berlinul va „sprijini fără rezerve Ucraina”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel