Canada va achiziționa sisteme NASAMS din Statele Unite și le va transfera în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies

Canada va achiziționa sisteme de apărare aeriană NASAMS din Statele Unite și le va transfera în Ucraina.

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a anunțat pe Twitter: "Sistemele de apărare aeriană sunt prioritatea de vârf a Ucrainei. De aceea Canada cumpără un sistem național avansat de rachete antiaeriene (NASAMS) din SUA pentru a-l transfera în Ucraina", a spus oficialul, citat de Reuters.

Ministrul a menționat că acesta va fi primul sistem de apărare aeriană transferat de Canada pentru nevoile armatei ucrainene. Ea a explicat alegerea sistemului NASAMS cu indicatori de înaltă eficiență.

„În condițiile atacurilor aeriene brutale ale Rusiei asupra Ucrainei, acest sistem de apărare aeriană va ajuta la protejarea așezărilor ucrainene și a infrastructurii critice de atacurile cu drone, rachete și avioane”, a spus Anand.

 

Livrări NASAMS în Ucraina

 

NASAMS este un sistem de apărare aeriană la sol cu ​​rază scurtă și medie de acțiune, dezvoltat în comun de Norvegia și Statele Unite. Sistemul este capabil să intercepteze ținte aeriene la o distanță de până la 40 km și la o altitudine de până la 16 km.

Pentru prima dată, complexele NASAMS au fost transferate în Ucraina în octombrie - urmare campaniei ruse de distrugere a sistemului energetic ucrainean. La începutul lunii noiembrie, ministrul Apărării Reznikov a anunțat că sistemele de apărare aeriană NASAMS au sosit deja.

În timpul atacului cu rachete din noaptea de Revelion, sistemele NASAMS au arătat o eficiență ridicată.

Donația are o valoare de aproximativ 302 milioane USD și se adaugă celor aprox. 372 milioane de dolari  promise de Canada Ucrainei în noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării. 

 

Întâlnirea Biden - Trudeau

Foto ilustrativ: Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau; twitter Trudeau 

Trudeau și Biden „au discutat, de asemenea, angajamentul lor comun față de apărarea Americii de Nord, inclusiv achiziția de către Canada a avioane de luptă F-35 pentru Forțele Aeriene Regale Canadei”, potrivit declarației din biroul primului ministru.

Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau și-au declarat disponibilitatea de a apăra valorile comune, inclusiv sprijinul pentru Ucraina în confruntarea acesteia cu Federația Rusă.

„Președintele Biden și prim-ministrul Trudeau au discutat despre cooperarea în apărare și securitate pentru a face față provocărilor secolului 21, a promova securitatea și prosperitatea colectivă și a susține sistemul internațional bazat pe reguli. Ei și-au reafirmat angajamentul de a susține valorile comune în jurul lume, inclusiv sprijinul pentru poporul Ucrainei, care se apără de agresiunea brutală a Rusiei”.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel