Odată cu livrările Canadei și Spaniei, se apropie momentul 0 pentru Leopard - Tancurile sunt pe mâini bune: ”Nu am văzut niciodată un grup de oameni mai motivați”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul Leopard 2 A4 pe care Canada îl transferă în Ucraina. Aprilie 2023. Foto: Anita Anand
Tancul Leopard 2 A4 pe care Canada îl transferă în Ucraina. Aprilie 2023. Foto: Anita Anand

Cele opt tancuri Leopard 2 pe care Canada le-a promis Ucrainei pentru a o ajuta în lupta împotriva invaziei ruse au ajuns în Polonia, a anunţat vineri ministrul canadian al apărării, Anita Anand.

După luni de așteptare, Leopards 2, puternice tancuri de luptă principale construite în Germania, ajung ușor-ușor în Ucraina. 

În februarie, Ottawa a indicat că dublează numărul acestor tancuri de concepţie germană promise Kievului luna precedentă. Aceste vehicule blindate de 55 de tone sunt una dintre componentele cheie ale arsenalul canadian şi printre cele mai avansate echipamente ale sale.

"Este oficial: cele opt tancuri de luptă Leopard 2 promise de Canada Ucrainei au ajuns în Polonia", a scris pe Twitter ministrul Anita Anand.

De asemenea, Canada a donat armatei ucrainene trei simulatoare de control și luptă a tancurilor Leopard 2, pentru a ajuta echipajele de tancuri ucrainene.

 

Tancurile sunt pe mâini bune - ”Nu am văzut niciodată un grup de oameni mai motivați”

Primele tancuri Leopard 2 pe care Polonia le-a oferit Ucrainei. 24/02/2023

Primele tancuri grele germane şi britanice, Leopard 2 şi Challenger 2, au ajuns deja în Ucraina, un aport de forţe dorit de mult timp de Kiev pentru a face faţă invaziei ruse.

În total, statele NATO s-au angajat să doneze Ucrainei aproximativ 80 de Leopard 2 și 14 Challenger 2 britanice. La rândul lor, SUA ar urma să livreze 31 de tancuri M1A1 Abrams, dar nu înainte de toamnă.

Între timp antrenamentul militarilor ucraineni care vor pilota puternicele tancuri occidentale se află în diferite stadii, o mare parte dintre echipaje finalizând deja pregătirea.

Rezultatele, spun instructorii, sunt mult peste așteptări. „Nu am văzut niciodată un grup mai motivat”, relatează un instructor norvegian, pentru foreignpolicy.

Precizia de 93% pe care primul grup a obținut-o în ultimul exercițiu cu muniție reală sugerează că tancurile sunt pe mâini bune.

„Am terminat de antrenat primul nostru grup de ucraineni și în prezent îl antrenăm pe al doilea. Nu am văzut niciodată un grup de oameni mai motivați”, declară un maior al armatei norvegiene, care antrenează militari ucraineni la un centru de antrenament din Polonia.

Instructorii norvegieni, polonezi și canadieni antrenează 7 echipaje de tancuri simultan. Tancul e deservit de un echipaj de patru persoane, astfel încât o serie are 28 de cursanți.

Instrucția durează mai puțin decât de obicei: doar 5 săptămâni, de luni până sâmbătă, zi-lumină, a explicat instructorul norvegian.

 

Au fost predate Ucrainei peste jumătate din tancurile promise

Polonia a fost prima țară care a trimis Leopard 2, încă de pe 24 februarie 2023. Ucraina a primit cele 14 tancuri Leopard 2 A4 din Polonia.

Marea Britanie a promis că va furniza Ucrainei 14 de tancuri Challenger 2. Până acum, britanicii au livrat tancuri Challenger 2 (probabil 14 unități).

Germania și Portugalia au livrat toate cele 18, respectiv 3 tancuri Leopard 2 A6 promise Ucrainei.

Norvegia a anunţat că a livrat pe 22 martie Ucrainei 8 tancuri Leopard 2 A4.

Așa cum am arătat mai sus, Canada a trimis deja 8 tancuri Leoaprd 2 în Polonia.

Suedia va trimite 10 Leopard 2. În plus, Suedia va dona 50 de blindate suedeze CV90, care ar trebui să ajungă în Ucraina în viitorul apropiat.

Pe lista donatorilor se mai află Finlanda, cu 6 Leopard 2 promise, care nu au ajuns încă în Ucraina.

Spania, care a promis 10 tancuri Leopard 2 A4, a anunţat la scurt timp după aceea că va livra Ucrainei 6 tancuri Leopard promise "după săptămâna Paştelui" catolic, iar următoarele 4 tancuri vor fi livrate în săptămânile următoare, după finalizarea testelor în poligon.

Franța nu trimite tancurile Leclerc, dar a trimis Ucrainei primul lot de tancuri ușoare AMX-10 RC cu roți - 14 unități din 40 promise.

Tanc Leopard 1 A5

În plus, în cooperare cu Țările de Jos și Danemarca, Germania urmează să furnizeze 178 de tancuri Leopard 1 A5. Primele unități ale echipamentului vor ajunge în Ucraina în cursul primăverii, așa cum a raportat guvernul danez.

 

Se apropie momentul 0 pentru tancurile occidentale

Tancuri rusești T-72 cu sisteme de protecție improvizate deasupra turelelor. Sursă foto: Vpk.name

Tehnologia este clar de partea ucrainenilor, odată cu primirea echipamentelor occidentale, însă numărul e de partea rușilor. Într-adevăr Moscova păstrează încă o forță impresionantă în materie de tancuri, chiar dacă forțele sale au pierdut aproximativ 38% din flotă, potrivit FP, care citează calculele Institutului Internațional de Studii Strategice din Londra. Cu toate acestea, asta înseamnă că Rusia are încă aproximativ 1.800 de tancuri.

De partea cealaltă, Ucraina Forțele ucrainene au reușit să captureze și să folosească unele dintre tancurile Rusiei, iar acum se crede că au aproximativ 950 de tancuri sovietice/rusești.

Leopard 2, considerat a fi unul dintre cele mai bune tancuri de luptă principale din lume, este mai mare decât T-72 și are capacități optice superioare (inclusiv pe timp de noapte). Poate lovi ținte de la o distanță de 8.000 de metri, în timp ce T-72 are o rază de acțiune între 3.000 și 5.000 de metri.

La centrul de antrenament Leopard, lecțiile de teorie sunt combinate cu instruirea privind manevrele, operarea turelei în toate modurile sale de funcționare, înțelegerea sistemului de control al focului în diferitele sale moduri de funcționare și despre componentele și funcțiile motorului.

Deoarece Leopard 2 dispune de sisteme optice avansate care permit trăgatorului și comandantului să repereze inamicul în întuneric, este esențial ca operatorii să învețe să folosească eficient sistemul de ochire al tancului. Există, de asemenea, antrenament intensiv pe simulator și antrenament cu muniție reală, atât ziua, cât și noaptea.

Rămâne de văzut dacă numărul ”Leoparzilor” trimiși, și instrucția intensivă a militarilor ucraineni vor fi suficiente pentru a face diferența pe câmpul de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel