Canada ridică o înghețare a exporturilor de arme impusă Arabiei Saudite

Eduard Pascu |
Data publicării:

Canada ridică o înghețare a exporturilor de arme către Arabia Saudită și a renegociat un contract mult criticat în valoare de 14 miliarde de dolari pentru a vinde vehicule blindate ale General Dynamics Corp către Riad, transmite defense-aerospace.com.

„Îmbunătățirile semnificative ale contractului ar asigura mii de locuri de muncă la filiala canadiană a companiei americane, unde sunt fabricate vehiculele", a declarat ministrul de externe, Francois-Philippe Champagne. Anunțul marchează o retragere a guvernului liberal al premierului Justin Trudeau, care a declarat în decembrie 2018 că a căutat o cale de a ieși din acord.

Cu o lună mai devreme, guvernul înghețase emiterea de noi permise în așteptarea unei revizuiri. Unele exporturi au continuat însă cu autorizații care erau deja emise.

Grupurile pentru drepturile omului și oponenții politici, făcând referire la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi și implicarea Arabiei Saudite în războiul din Yemen, au insistat ca Ottawa să reziste la un acord încheiat de guvernul conservator anterior în 2014.

Francois-Philippe Champagne a spus că, în condițiile acordului renegociat, Canada ar putea amâna sau anula permisele fără penalități dacă ar descoperi că Arabia Saudită nu folosește vehiculele în scopul declarat. El a adăugat că Ottawa va analiza toate vânzările de arme propuse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel