Rachete AIM-7 Sparrow și obuze de artilerie, noua contribuție a Canadei pentru Ucraina. Premierul Justin Trudeau se află în vizită la Kiev

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 F-15 Eagle trage o rachetă aer-aer AIM-7 Sparrow cu rază medie de acțiune. (Foto: Forțele Aeriene ale SUA - sergent Michael Ammons).
F-15 Eagle trage o rachetă aer-aer AIM-7 Sparrow cu rază medie de acțiune. (Foto: Forțele Aeriene ale SUA - sergent Michael Ammons).

Trudeau a mers direct la Zidul Comemorării, aflat în centrul Kievului, și a adus un omagiu militarilor ucraineni care au fost uciși în lupta cu forțele pro-ruse din 2014.

Premierul canadian Justin Trudeau a făcut sâmbătă o vizită neașteptată la Kiev, relatează Reuters. Prim-ministrul Canadei se află în Ucraina împreună cu vicepremierul Khrystia Freeland, care este de origine ucraineană.

Vizita lui Trudeau nu a fost anunțată, ca majoritatea vizitelor oficialilor guvernului occidental, din motive de securitate.

La Kiev, Trudeau și-a început vizita participând la depunerea de coroane la Zidul Comemorării, dedicat celor care au murit în războiul ruso-ucrainean.

Foto: Justin Trudeau s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

Pemierul canadian a anunțat un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina (aprox. 373 de milioane de dolari SUA) care va include, printre altele:

  • 288 de rachete AIM-7 pentru apărare aeriană;

  • 10.000 de obuze de calibru 105 mm.

Șeful guvernului canadian a mai promis că livrarea celor 122 de vehicule blindate Roshel, promise anterior către Ucraina, va fi finalizată în săptămânile următoare, transmite Unian.

Foto: Racheta aer-aer AIM-7 este destinată luptelor aeriene și poate fi lansată de pe toate (sau aproape toate) tipurile de avioane tactice aflate în dotarea forțelor armate din țările NATO, inclusiv F-16. 

Statele NATO operează o versiune acestei rachete, numită RIM-7F/M Sea Sparrow, care poate fi lansată de la sol, și care a fost livrată și Ucrainei lunile trecute.

De asemenea, Canada va contribui la pregătirea piloților ucraineni pentru avioanele F-16, va ajuta la întreținerea aeronavelor și se va alătura organizării hub-ului de întreținere pentru tancurile Leopard 2 din Polonia.

Aceasta este a doua vizită a lui Trudeau în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Trudeau a vizitat ultima dată Ucraina în mai 2022.

În mai 2023, președintele Zelenski a avut o conversație telefonică cu premierul canadian Trudeau, în care a discutat despre  programul de cooperare pe termen lung în domeniul apărării  și a remarcat, de asemenea, începutul confiscării bunurilor rusești în Canada.

Canada a oferit ajutor Ucrainei încă din primele zile ale războiului la scară largă, iar volumul său a depășit deja 5 miliarde de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel