Camerele de tortură din Herson, Ucraina, au fost „finanțate de statul rus” - Experți internaționali

Forțele ruse de ocupație, în Herson
Forțele ruse de ocupație, în Herson

O rețea de cel puțin 20 de camere de tortură în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, a fost „planificată și finanțată direct de statul rus”, au anunțat joi anchetatorii internaționali pentru crime de război, relatează Reuters.

Echipa mobilă de justiție, finanțată de Regatul Unit, UE și Statele Unite, a lucrat în colaborare cu procurorii ucraineni pentru identificarea eventualelor crime de război din Ucraina și din Hersonul ocupat de forțele ruse din martie până în noiembrie.

Reuters a relata de existența camerelor de tortură din Herson încă din ianuarie, când autoritățile ucrainene au declarat că aproximativ 200 de persoane ar fi fost torturate în 10 locații. Supraviețuitorii au declarat pentru Reuters că au fost torturați, inclusiv prin aplicarea de șocuri electrice și tehnicilor de sufocare. Moscova, care a declarat că desfășoară o „operație militară specială” în Ucraina, a negat săvârșirea de crime de război sau vizarea civililor.

Echipa mobilă, înființată în mai 2022 de firma de avocatură umanitară Global Rights Compliance și susținută de experți internaționali, asistă Procuratura Generală a Ucrainei care analizează peste 71.000 de rapoarte de crime de război în toată țara de la invazia din 24 februarie 2022”.

Noi dovezi strânse de la Herson recent eliberat dezvăluie că statul rus a planificat și a finanțat direct camerele de tortură”, a declarat echipa, înființată de avocatul britanic Wayne Jordash, într-un comunicat transmis CNN.

„Prima etapă este reținerea și, în multe cazuri, uciderea unei categorii de oameni, identificați de ruși ca „lideri”, adică cei care ar putea rezista fizic ocupației, precum și cei care ar putea rezista la ideologia rusă”, a spus Jordash.

A doua etapă, a remarcat el, este un fel de proces de filtrare, în care populația care rămâne în afara lagărelor morții este supusă unei constante monitorizări și filtrare, astfel încât toți cei suspectați că ar avea legături cu „liderii” sau că ar organiza vreo rezistență sunt de asemenea, identificați și deportați în Rusia sau ținut în lagăre de tortură și supus torturii.

„A treia etapă este ștergerea identității naționale”, a spus el. 

Martorii au descris modul în care forțele ruse au folosit metode de tortură cu apă și șocuri electrice. Se spune că cel puțin 1.000 de supraviețuitori ai camerei de tortură au depus mărturie anchetatorilor, iar peste 400 de persoane au fost date dispărute în Herson.

Finanțarea rețelei de unități de tortură a făcut parte dintr-un plan de stat rus de „subjugare, reeducare sau ucidere a liderilor civili ucraineni și a dizidenților obișnuiți”, a spus echipa. Se crede că centrele de tortură ar fi fost administrate de diverse agenții de securitate ruse, inclusiv Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), FSB-ul local din Herson și serviciul penitenciar rusesc. Reuters nu a putut verifica acuzațiile.

În paralel, Curtea Penală Internațională desfășoară o anchetă, care face parte din eforturile internaționale de a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de săvârșirea de crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel