China a trimis un portavion lângă insulă, după vizita președintelui Taiwanului în SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Grupul de luptă al portavionului chinez Shandong în timpul unor manevre în Marea Chinei de Sud. Foto: Captură video via Global Times
Grupul de luptă al portavionului chinez Shandong în timpul unor manevre în Marea Chinei de Sud. Foto: Captură video via Global Times

Taiwanul a anunţat că a detectat joi dimineaţă mai multe nave de război în apropierea insulei, după întâlnirea dintre preşedinta sa, Tsai Ing-wen, şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Kevin McCarthy, în California, transmite AFP.

Așa cum era de așteptat, China își intensifică ”contramăsurile” în apropierea Taiwanului, ca răspuns la vizita președintei Tsai Ing-wen în Statele Unite și nu este exclus ca acțiunile să continue cu și mai mare intensitate în următoarele zile, odată ce liderul taiwanez se va îndrepta spre casă.

Ca răspuns la întâlnirea președintelui taiwanez Tsai Jing-wen cu președintele Camerei SUA, Kevin McCarthy, miercuri, în California, un portavion chinez a ajuns la 200 de mile marine (370 de kilometri) de insulă, arată Reuters.

„Este un exercițiu, dar momentul este destul de sensibil”, a spus ministrul apărării din Taiwan, Chiou Kuocheng. Potrivit acestuia, niciun avion de luptă nu a fost încă lansat de pe navă, iar navele de război taiwaneze îl urmăresc de la o distanță de 5 - 6 mile marine (aproximativ 10 kilometri).

Ministrul apărării din Taiwan a mai raportat că portavionul american USS Nimitz se deplasează, de asemenea, la aproximativ 400 de mile marine (740 de kilometri) la est de insulă.

Preşedinta Taiwanului, dintr-un partid care pledează în mod tradiţional pentru independenţa insulei - o linie roşie absolută pentru China - a avut o întrevedere miercuri cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor la Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan din Simi Valley, lângă Los Angeles, în pofida repetatelor ameninţări de ripostă emise de Beijing în ultimele săptămâni.

Beijingul a promis joi "măsuri hotărâte şi eficiente pentru a-şi proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială".

 

August 2022 - exerciții fără precedent



China a lansat manevre militare fără precedent în jurul Taiwanului în august, când democrata Nancy Pelosi, predecesoarea lui McCarthy, a vizitat Taiwanul.

Consiliul pentru Afaceri Continentale (MAC) de la Taipei, organismul suprem al insulei de elaborare a politicilor faţă de China, a acuzat miercuri Beijingul că "îngreunează" comerţul în Strâmtoarea Taiwan, procedând la inspecţii la faţa locului ale navelor de marfă şi de pasageri.

Autorităţile maritime chineze anunţaseră anterior că îşi intensifică patrularea în apele separând insula de China continentală, fără a oferi detalii suplimentare.

"Acţiunea părţii chineze agravează deliberat tensiunile dintre cele două maluri ale strâmtorii", a declarat MAC.

"Este o încălcare flagrantă a acordului de transport maritim între cele două maluri ale strâmtorii şi a practicilor maritime, care va avea un impact negativ important asupra traficului normal" dintre cele două maluri, potrivit sursei citate de AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel