Bundestagul prelungește mandatul militari germani în Kosovo. Josip Juratovic, deputat social-democrat: "Nu permiteți balcanizarea Europei!"

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Militarii germani pot rămâne în Kosovo cel puțin încă un an. Parlamentul german a decis vineri, 25 iunie 2021, să prelungească mandatul Bundeswehrului în cadrul Forței de Securitate Internațională din Kosovo (KFOR) la cererea guvernului federal, printr-un vot nominal, cu 468 de voturi pentru, 127 împotrivă și patru abțineri. Votul s-a bazat pe o recomandare a Comisiei pentru afaceri externe și a Comisiei pentru buget.

Spre deosebire de prima dezbatere solicitată de guvernul german despre KFOR, printre vorbitori, de această dată, s-a aflat și Josip Juratovic, un bun cunoscător al situației din Balcani. Deputatul social-democrat a abordat o poziție critică față de politicile UE privind Europa de Est. El a considerat că este greșit să se permită crearea de state naționale în Europa, fără a le cere acestora să pună în aplicare Carta drepturilor omului.

"Elitele comuniste și naționaliste care au distrus ani de zile fosta Iugoslavie nu au niciun interes să se afle în Europa. Au găsit un exemplu pe care îl folosesc ca model și acesta este Orban. Președintele maghiar a fost numit "troianul Chinei" în Europa, care folosește Balcanii pentru tot felul de mascarade, citând așa-numitele "non papers", care "sunt complet în stilul lui Orban".

Juratovic a cerut sistemul de veto în luarea deciziilor UE, avertizând: "Când un mic partid bulgar decide asupra viitorului Europei, atunci nici Europa nu este departe de balcanizare."

Sarcina principală a forțelor Bundeswehr din cadrul KFOR este de a sprijini dezvoltarea Kosovo într-o țară stabilă, democratică, multietnică și pașnică. Misiunea este în esență nelimitată în timp, dar la 7 iunie 2000, guvernul federal a asigurat în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru afaceri externe că va sesiza Bundestagul la fiecare douăsprezece luni, cât timp durează mandatul. Guvernul federal va da din nou Bundestagului german un mandat constitutiv de a prelungi decizia, dacă unul dintre grupurile parlamentare dorește.

Ultima prelungire a mandatului Bundeswehr în KFOR a avut loc la 17 iunie 2020. Cu un an mai devreme, la 28 iunie 2019, efectivele de trupe care ar putea fi dislocate în Kosovo au fost reduse de la 800 la 400. Această limită superioară de 400 de militari se va aplica și pentru următorul an. Deoarece situația de securitate este în mare măsură calmă și stabilă, efectivele de militari detașați au scăzut semnificativ în ultimii ani. Dar, dacă este necesar, Bundeswehrul poate reacționa rapid și flexibil la o deteriorare bruscă a situației.

Votul a coincis cu prelungirea mandatului militarilor germani ca parte a misiunii UNIFIL a Națiunilor Unite de combatere a traficului ilegal de arme în Liban. Scopul misiunii este de a aduce o contribuție la stabilizarea Orientului Mijlociu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel