Bulgaria vrea să achiziționeze noi radare militare: Forțele Aeriene Bulgare utilizează radarele aviaţiei civile

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Bulgaria începe negocierile cu cinci dintre cele mai mari companii militare din lume pentru achiziționarea de noi radare pentru aviația bulgară, dintre care trei sunt europene, a anunțat joi Ministerul bulgar al Apărării. Oferte pentru aceste sisteme radar 3D au fost depuse de Lockheed Martin (SUA), Leonardo (Italia), Elta (Israel), Indra (Spania) și Thales (Franța). Acest contract, în valoare de 400 de milioane de leva [221,7 milioane de dolari], se referă la producția de radare avansate de supraveghere militară pentru Bulgaria.

,,Radarele 3D vor fi livrate la sfârșitul anului 2025, dacă se va semna un contract cu un contractor până la sfârșitul acestui an", a declarat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Bulgăre, colonelul Dimitar Georgiev, potrivit Euractiv.com.

''Proiectul radarului militar'' este esențial pentru protejarea spațiului aerian bulgar și pentru flancul estic al NATO, care se confruntă cu tensiuni sporite în Marea Neagră din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Fără acest echipament, Bulgaria nu va putea utiliza pe deplin cele 16 noi avioane de luptă F-16 Block 70, pe care Lockheed Martin le va livra. Prețul radarelor este estimat la cel puțin 200 de milioane de euro. Se anticipează că Bulgaria va achiziționa cel mai recent sistem radar până în anul 2025.

În timp ce experții militari bulgari avertizează de mai mulți ani că Armata nu dispune de radare militare capabile să monitorizeze în mod adecvat teritoriul său, recent au apărut informaţii că forţele armate bulgare utilizează uneori radarele mai avansate ale aviației civile, chiar dacă acestea nu acoperă întreg teritoriu țării.

Bulgaria are, de asemenea, probleme serioase în ceea ce privește întreținerea actualei sale flote de avioanele luptă, care se bazează pe avioanele sovietice învechite MiG-29 și Su-25.

Absența radarelor militare impune o limitare semnificativă asupra Forțelor Aeriene bulgăre, împiedicând efectiv capacitatea operațională deplină a avioanelor de luptă F-16.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel