Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Bulgaria va furniza Ucrainei arme de calibru mic și o parte din muniție, a declarat ministrul interimar al apărării Dimitar Stoianov.

"În baza unei deciziei luate de parlament vom acorda asistență Ucrainei. Dar tancuri, nu. Este vorba despre arme de calibru mic și ceva muniție. Ajutăm exact cu ceea ce ne putem permite să ajutăm în acest moment, astfel încât cetățenii bulgari să nu fie îngrijorați. Armata bulgară rămâne pe deplin capabilă să reacționeze în fața unei ameninţări", a declarat Stoianov.

Asistența pe care Bulgaria o va oferi nu va afecta capacitatea de luptă a armatei bulgăre, a mai spus ministrul interimar al apărării Dimitar Stoianov. Decizia nu a fost încă aprobată de Adunarea Națională de la Sofia.

Ministerul bulgar al apărării a declarat că a avut consultări cu Ucraina cu privire la tipul și volumul ajutorului militar. În conformitate cu decizia Adunării Naționale din 3 noiembrie 2022, Ministerul bulgar al Apărării a înaintat Consiliului de Miniștri o propunere privind furnizarea de sprijin militar și tehnico-militar pentru Ucraina și contribuția Bulgariei la Misiunea de asistență a Uniunii Europene în Ucraina - EUMAM UA, precizează agenţia de presă BGNES.bg.

Decizia guvernului de la Sofia a fost deja înaintată Adunării Naționale (n.r. Parlamentul unicameral al Bulgaria). În urma deciziei Adunării Naționale, Ministerul bulgar al Apărării a organizat consultări cu Ucraina pentru a coordona tipul și volumul de sprijin militar și tehnic. Informațiile privind volumul și tipul de asistență sunt incluse într-o anexă clasificată la proiectul.

Pe lângă echipamentul militar, Consiliul de Miniștri de la Sofia propune Adunării Naționale să aprobe, în cadrul contribuției pe care Bulgaria o are la misiunea EUMAM UA, participarea militarilor din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Bulgaria la Unitatea de planificare și conducere militară a UE din cadrul Misiunii de asistență militară a UE din Belgia, precum și la Comandamentul aliat de instruire din Polonia și/sau la Comandamentul de instruire specializată din Germania. În cadrul mandatului misiunii, se propune instruirea anuală a medicilor militari din cadrul forțelor armate ucrainene în Republica Bulgaria.

Amintim că, la începutul lunii noiembrie, ministerul ucrainean al Apărării a predat Bulgariei o listă cu 30 de tipuri de arme de care Kievul are nevoie pentru a lupta împotriva forțelor Federației Ruse.

"De la bun început am cerut Bulgariei diverse tipuri de arme. În lista furnizată de Ministerul Apărării, am notat peste 30 de articole, inclusiv cele mai necesare echipamente de apărare aeriană", a declarat atunci ambasadorul Ucrainei în Bulgaria, Vitali Moskalenko.

Diplomatul a menționat că lista include, în special, sisteme S-300, precum și diverse complexe de rachete antiaeriene. De asemenea, Bulgaria ar mai putea furniza și piese de artilerie, model sovietic, de 152 mm, care acum sunt utilizate intensiv ep front de militarii ucraineni.

Se știe deja că sistemele de rachete antiaeriene S-300 nu vor fi transferate în Ucraina, deoarece sunt folosite pentru a proteja spațiul aerian al Bulgariei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel