Bugetul militar al Kosovo, creștere spectaculoasă: Investițiile în dotarea armatei, precum achiziția Bayraktar, s-au triplat în ultimii doi ani

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo

Premierul kosovar, Albin Kurti, a anunțat (08.10), printr-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, că în cei doi ani și jumătate de mandat, bugetul armatei s-a dublat, iar investițiile în armament au crescut cu 191%.

"Ministerului Apărării i s-a alocat un buget de 100 de milioane de euro pentru prima dată în 2021. De atunci, minimul este acesta, în timp ce plafonul continuă să crească. Pentru anul 2023, bugetul armatei este de 141 de milioane de euro, mai mult decât dublu față de momentul în care am preluat guvernarea", a scris Kurti.

Potrivit acestuia, odată cu recrutarea a 1.852 de noi militari, numărul total al militarilor a crescut cu peste 2/3. "3.325 de militari au absolvit pregătirea profesională în străinătate. Sunt mai bine echipați decât oricând, deoarece investițiile în armament au crescut cu 191%. Am adăugat binecunoscutele drone de luptă Bayraktar la arsenalul nostru militar", a adăugat Kurti.

Prin acordurile de cooperare semnate cu Regatul Unit, Albania, Letonia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Croația, Kosovo și-a aprofundat și mai mult relațiile cu partenerii strategici, a susținut Kurti.

Acesta a menționat și principalele misiuni la care a participat Forța de Securitate din Kosovo: "În 2021, FSK a participat împreună cu armata SUA la prima sa misiune de menținere a păcii în Kuweit. Apoi, un an mai târziu, a participat cu armata britanică la misiunea din Insulele Falkland. La începutul acestui an, FSK a dovedit lumii pregătirea și abilitățile în misiuni de căutare-salvare, când a salvat patru oameni din ruinele cutremurului devastator din Turcia".

Potrivit liderului de la Priștina, în cadrul celor mai mari exerciții militare care s-au desfășurat pe continentul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial,  Defender Europe 21 și Defender Europe 23, militarii kosovari au dovedit un nivel de profesionalism similar aliaților, ceea ce întărește convingerea că “Forța de Securitate poate asigura apărarea Republicii”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel