Update: Tentativă de lovitură de stat în Brazilia / Peste 400 de susţinătorii al lui Bolsonaro - arestați (Video). Asalt asupra Congresului, Palatului prezidenţial şi Curții Supreme

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Susținătorii fostului președinte de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, au invadat duminică Curtea Supremă, clădirea Congresului și au înconjurat palatul prezidențial din Brasilia.

UPDATE: Cel puţin 400 de partizani ai fostului preşedinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro au fost arestaţi după invadarea şi jefuirea principalelor sedii ale puterii braziliene, duminică, la Brasilia, relatează CNN.

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a întors duminică seară la Brasilia pentru a constata pagubele enorme în Palatul Prezidenţial, jefuit de partizani ai predecesorului său Jair Bolsonaro. Fostul președinte a condamnat fără fermitate această invazie amintind foarte mult de cea a Capitoliului la Washington în urmă cu doi ani, arată și Agerpres.

****

Sute de susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta protestează împotriva revenirii la putere, în urmă cu o săptămână, a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro în al doilea tur de scrutin din 30 octombrie anul trecut.

Potrivit estimărilor presei locale citate de Reuters, aproximativ 3.000 de persoane au fost implicate în acest asalt.


"Această tentativă absurdă de a impune voinţa prin forţă nu va avea câştig de cauză", a avertizat noul ministru al justiţiei, Flavo Dino, pe Twitter. "Vor veni întăriri", a adăugat el.

Potrivit Reuters, președintele Lula da Silva se află în prezent într-o călătorie oficială în statul Sao Paulo.

Susţinătorii radicali ai lui Bolsonaro au luat cu asalt forţele de securitate, la o săptămână după învestirea preşedintelui de stânga Lula, a cărui victorie în faţa lui Bolsonaro nu au acceptat-o. 

În imaginile impresionante, care reamintesc de asaltul asupra Capitoliului în SUA, poate fi văzută o veritabilă maree umană de manifestanţi îmbrăcaţi în galben şi verde care iau cu asalt instituţiile puterii din Brasilia.

Pe reţelele sociale pot fi văzute imagini cu birouri parlamentare deteriorate sau cu manifestanţi care stau în picioare pe scaunele din Senat. Pagubele par considerabile, în aceste clădiri care sunt comori ale arhitecturii moderne şi unde se află numeroase opere de artă, notează AFP.

Zona din apropierea Pieţei celor trei puteri - unde se află Palatul prezidenţial, Curtea Supremă şi Congresul - a fost totuşi izolată de autorităţi, dar bolsonariştii au reuşit să rupă cordonul de securitate.

Partidul Muncitorilor al lui Luiz Inacio Lula da Silva a cerut parchetului să dispună forţelor de securitate să acţioneze pentru a-i aduce pe demonstranţi sub control.

Poliţia braziliană a utilizat duminică grenade lacrimogene pentru a respinge sute de susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro care s-au adunat în faţa Congresului la Brasilia, la o săptămână după învestirea preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, a constatat un fotograf al AFP.

Zona din jurul Congresului a fost izolată de autorităţi, dar susţinătorii lui Bolsonaro care refuză să accepte alegerea lui Lula au reuşit să rupă cordoanele de securitate şi mai multe zeci dintre ei au reuşit să se urce pe rampa acestei clădiri cu arhitectură modernă şi apoi să ajungă pe acoperiş.

Potrivit Reuters, Luiz Inacio Lula Silva se află în prezent într-o călătorie oficială în statul Sao Paulo.

Susţinătorii radicali ai lui Bolsonaro au luat cu asalt forţele de securitate, la o săptămână după învestirea preşedintelui de stânga Lula, a cărui victorie în faţa lui Bolsonaro nu au acceptat-o.

Jair Bolsonaro, care nu l-a felicitat niciodată pe Lula pentru alegerea sa, a părăsit Brazilia cu două zile înainte de finalul mandatului său şi se află în Florida, în SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel