Bradley: Un cowboy american care ţine piept blindatelor ruseşti pe câmpul de luptă din Ucraina

Bradley M2A2 al Brigăzii 47 din Zaporijia, august 2023. Ucraina. Fotografie de pe pagina brigadei, via militarnîi
Bradley M2A2 al Brigăzii 47 din Zaporijia, august 2023. Ucraina. Fotografie de pe pagina brigadei, via militarnîi

Vehiculele americane de luptă pentru infanterie (IFV) Bradley s-au dovedit a fi o forță pe câmpul de luptă din Ucraina. Iniţial, Statele Unite au pus la dispoziția Ucrainei aceste IFV-uri pentru a ajuta la desfăşurarea acţiunilor ofensive pe zona de front din Zaporojie. Cu toate acestea, ele s-au dovedit a fi, de asemenea, o forță de succes în apărarea liniei de front din Avdiivka.

În decembrie 2022, Statele Unite au început să ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă Bradley către Ucraina. Luna următoare, în ianuarie 2023, primii militari ucraineni din Brigada 47 Mecanizată au fost trimiși în Germania pentru a se antrena pe aceste vehicule de luptă pentru infanterie.

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, primele IFV-uri Bradley au fost expediate din Carolina de Sud către portul german Bremerhaven. Potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA, pentru anul 2023, Ucraina a primit 190 de transportoare blindate Bradley în diferite loturi.

Dintre aceste loturi, 4 unități au fost livrate în versiunea M7. IFV-urile transferate în Ucraina au fost operate pentru început de militarii Brigăzii 47 Mecanizate, lucru care a devenit cunoscut în ianuarie 2023, când militarii au publicat primele imagini pe rețelele de socializare, potrivit Military.

Statele Unite au trimis Ucrainei o versiune destul de avansată a vehiculului de luptă pentru infanteriei Bradley, denumită M2A2 ODS-SA. Bradley este înarmat cu un tun de 25 mm, o mitralieră și un sistem de rachete antitanc TOW. M2 Bradley are un echipaj format din trei persoane și poate transporta până la alţi șase infanteriști.

Altfel, potrivit producătorului BAE Systems, versiunea ODS-SA este aproape identică cu Bradley M2A3 și dispune de majoritatea îmbunătățirilor acestuia.

M2A2 ODS-SA cântărește 34.250 kg. Vehiculul este propulsat de un motor de 600 de cai putere. Acesta poate atinge viteze de până la 61 km/h.

În plus, producătorul notează că vehiculul dispune de o protecție avansată a blindajului din titan. Armata ucraineană a primit, de asemenea, kituri de protecție dinamică BRAT pentru M2A2 Bradley.

Acesta este conceput pentru a proteja vehiculele blindate de armele antitanc moderne, inclusiv lansatoare de grenade și sisteme antitanc. Protecția are mai multe variante și este realizată sub forma unor containere cu balamale care se montează pe partea frontală a caroseriei vehiculului de luptă Bradley, precum și pe părțile laterale și pe turelă. Aceste module de protecție dinamică sunt montate pe un cadru special care este instalat peste blindajul principal al IFV-ului Bradley.

 

Debutul blindatelor Bradley pe câmpul de luptă din Ucraina

 

La începutul lunii iunie 2023, diferite blindate Bradley ale Brigăzii 47 nou create au fost trimise să străpungă pozițiile rusești în direcția Zaporojie. Blindatele americane urmau să deschidă focul asupra zonelor în care se aflau pozițiile fortelor ruse de ocupanție.  Cu toate acestea, în primele zile ale asaltului, vehiculele blindate au fost ținta unor tiruri grele de artilerie și a unor câmpuri minate.

Ca urmare, un număr semnificativ de Bradley au fost distruse, pierzându-și capacitatea de a se deplasa, iar echipajele le-au abandonat. Rușii au început să țintească vehiculele blindate Bradley, care inaintau catre Zaporojie, imediat ce acestea s-au apropiat la mai puțin de 2 kilometri de pozițiile lor.

Mai târziu, când linia de front a fost mutată, aceste vehicule au fost evacuate. În această zonă, niciun Bradley lovit nu a căzut în mâinile rușilor. Pentru ucraineni a devenit imediat clar că blindajul acestor vehicule blindate este capabil să reziste la lovituri la care BMP-urile sovietice nu ar fi putut face față.

Au existat cazuri în care un IFV Bradley a trecut peste o mină în timpul luptelor din Zaporojie și a rezistat loviturilor unui tanc, unei drone FPV și unui sistem antitanc.

 

Bradley în regiunea Donețk

 

În toamna anului 2023, comandamentul ucrainean va trimite vehicule de luptă Bradley pentru a apăra direcția Avdiiv. Brigada 47 începe să țină apărarea la nord de Avdiivka.

Linia de front din Avdiiv s-a dovedit a fi diferită de cea din Zaporojie și a permis echipajelor Bradley să deplaseze mult mai uşor. Se ajunge la punctul în care, uneori, Bradley se angajează în confruntare directă cu tancurile rusești moderne.

De exemplu, în zona satului Stepove, echipajul Bradley s-a angajat într-o luptă cu tancul rusesc T-90 Proryv la o distanță de cel mult 150 de metri. Mai întâi, IFV a tras asupra tancului rus cu proiectile perforante, apoi au decis să elimine optica tancului T-90M cu obuze cu fragmentare puternic explozive. Loviturile proiectilelor au dezactivat sistemul de control al tancului rusesc.

De la sfârșitul lunii ianuarie 2024, Avdiivka se află sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei, iar blindatele Bradley îi împiedică pe ruși să înainteze în anumite zone.

Concluzii: Vehiculele blindate americane Bradley s-au dovedit a fi un sprijin foarte puternic pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Aceste IFV-uri sunt capabile să reziste la arme antitanc, mine, ținând în același timp în siguranţă soldații înăuntru.

În apărare, Bradley distruge eficient și precis infanteria rusă care încearcă să înainteze în anumite părţi ale frontului. De asemenea, acest IFV serveşte ca un bun mijloc de evacuare a răniților sau ca mijloc de transport pentru trupe unităţilor de asalt, care poate acoperi imediat cu foc.

Cu toate acestea, dacă șenila este distrusă, echipajul va fi forțat să părăsească vehiculul Bradley. În zona de front din Avdiiv, a existat un caz când infanteria rusă a distrus serios un IFV Bradley. Acesta a devenit singurul vehicul de luptă Bradley pe care ruşii au reușit să-l captureze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel