Cât de posibilă este trimiterea de militari în Ucraina? Radoslaw Sikorski: Trebuie să-l facem pe Putin să încerce să ghicească în privința intențiilor noastre

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.

Miniștrii din Uniunea Europeană au discutat problema antrenării trupelor ucrainene în Ucraina, dar nu există încă o poziție comună clară, a precizat marți şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

,,A existat o discuție despre desfășurarea unei părți a instruirii în Ucraina, dar nu există o poziție europeană comună clară în acest sens", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

Cu o zi înainte, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că țara sa nu ar trebui să excludă posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina. Cu toate acestea, el nu a precizat ce rol ar putea juca trupele poloneze.

Răspunzând la întrebarea, într-un interviu, dacă Polonia este pregătită să trimită trupe în Ucraina, Sikorski a spus: "Nu este nevoie să trimitem trupe în Ucraina, dar nu ar trebui să excludem această posibilitate. Trebuie să-l facem pe Putin să ghicească în privința intențiilor noastre".

Interviul a fost publicat de publicația poloneză Gazeta Wyborcza, de publicația italiană La Repubblica și de cea spaniolă El Pais.

Tot luni, presa germană a relatat că statele baltice și Polonia ar putea fi pregătite să își desfășoare trupele în Ucraina dacă Rusia face progrese în actuala sa ofensivă din estul Ucrainei. Potrivit presei, parlamentarii baltici i-au informat pe oficialii germani despre acest lucru în timpul unei conferințe privind politica externă și de securitate, care a avut loc la Tallinn în perioada 16-18 mai.

Ucraina și-a exprimat interesul față de posibilitatea de a primi instructori străini în Ucraina


Între timp, Ministerul Apărării din Ucraina a emis o "clarificare" privind prezenta unor instructori militari din țările partenere. Deocamdată, Kievul poartă încă discuții cu Franța și alte țări pe această temă.

Anterior, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a declarat că primii instructori militari francezi vor sosi în curând în Ucraina. Acesta a declarat că a "semnat documente care vor permite primilor instructori francezi să viziteze centrele noastre de instruire în viitorul apropiat și să se familiarizeze cu infrastructura și personalul acestora".

Ministerul francez al Apărării a declarat că problema este în curs de analiza, dar nu a confirmat desfășurarea de forțe în Ucraina. "Instruirea pe teritoriul ucrainean este unul dintre proiectele discutate după conferința privind sprijinul acordat Ucrainei, convocată de (președintele francez Emmanuel Macron) la 26 februarie", se arată în comunicat.

Franța nu are în mod oficial personal militar care să asiste sau să antreneze armata ucraineană în Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron a devenit primul lider occidental care a declarat în februarie că nu exclude posibilitatea de a desfășura trupe occidentale în Ucraina în anumite circumstanțe.

În timp ce majoritatea țărilor NATO, inclusiv Statele Unite și Germania, au negat posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, oficiali din statele baltice, Polonia și Republica Cehă au cerut o analiză mai atentă a acestei posibilități.

De asemenea, New York Times a relatat recent că țările NATO "se apropie" de luarea unei decizii privind trimiterea de instructori militari direct în Ucraina pentru a instrui soldații ucraineni.

"Vom ajunge acolo în cele din urmă", a declarat generalul Charles Brown, președintele Statului Major Întrunit al SUA, cu privire la această posibilitate, în ciuda faptului că SUA nu doresc în prezent să trimită instructori în Ucraina, notează ziarul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel