Boom canadian în Orient. Exportul de arme canadiene a explodat în Arabia Saudită, Qatar și Israel

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Blindat TAPV, Canada
Blindat TAPV, Canada

Arabia Saudită, Israelul și Qatarul s-au numărat printre cei mai importanți clienți ai Canadei pentru arme și echipamente militare după Statele Unite în 2022, potrivit noilor date oferite de Afaceri Globale Canada, departamentul țării care gestionează relațiile diplomatice, consulare și comerciale.

Din punct de vedere istoric, cel mai mare cumpărător de arme canadiene este vecinul său, Statele Unite, dar Canada raportează doar valoarea unui subset mic din exporturile sale militare anuale către Washington.

Datele arată că Arabia Saudită a primit anul trecut arme și echipamente militare canadiene în valoare de aproximativ 1,15 miliarde de dolari, devenind cel mai mare client al Canadei după SUA. Riadul a cumpărat mult mai mult decât locul secund, Germania, care a importat anul trecut arme și tehnologie militară canadiană în valoare de 221,63 milioane de dolari. Arabia Saudită reprezintă aproximativ 54% din valoarea totală a exporturilor militare care nu sunt destinate SUA. Vehiculele blindate au constituit o mare parte a exporturilor Canadei către Arabia Saudită.

Qatarul a devenit în 2022 al șaselea cel mai mare client exceptând SUA și al doilea cel mai mare cumpărător din Orientul Mijlociu de arme și alte materiale militare canadiene în valoare totală de 49,26 milioane de dolari.

În ceea ce privește numărul de licențe militare utilizate anul trecut, Israelul s-a situat în fruntea listei, urmat de Regatul Unit, Germania, Franța și Australia. Israelul a folosit 315 licențe militare canadiene, urmat de Marea Britanie cu 290. Israelul a importat anul trecut arme canadiene și alte tehnologii militare în valoare de 21,33 milioane USD. Aceste cinci țări menționate au reprezentat mai mult de jumătate din toate permisele militare canadiene utilizate de alte națiuni.

Orientul Mijlociu, ca regiune, reprezintă 59% din exporturile militare canadiene care nu sunt destinate SUA, arată datele, ceea ce face din regiune al doilea cel mai mare client militar pentru Ottawa.

Din achizițiile militare ale Arabiei Saudite din Canada, 92% au constat în vehicule blindate de luptă, majoritatea livrărilor provenind dintr-un contract de 15 miliarde de dolari încheiat în 2014, dar aprobat de actualul guvern canadian. Datele au arătat că este al 11-lea an în care Arabia Saudită a fost al doilea cel mai mare cumpărător de echipamente militare din Canada după Statele Unite, arătând că multiplele rupturi diplomatice din ultimul deceniu dintre Ottawa și Riad nu au avut un impact semnificativ asupra vânzărilor de arme.

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Spania sunt unii dintre cei mai mari exportatori de arme în Arabia Saudită, în afară de Canada. Unele țări au interzis vânzarea de arme către regat, ca parte a unui efort de a pune capăt războiului civil din Yemen, în care lupta o coaliție arabă condusă de Arabia Saudită.
Multe dintre aceste interdicții, precum cele din Statele Unite în 2021, au fost temporare.
 
Cu toate acestea, unele precum cea a Italiei au devenit permanente. În ianuarie 2021, Italia a interzis definitiv și vânzările de arme către Emiratele Arabe Unite, deoarece făceau parte din coaliția condusă de Arabia Saudită în război. Totuși, Italia a anunțat, recent, normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și implicit furnizarea de arme către cele două state bogate din Golf.


Ottawa și Riadul au restabilit relațiile luna trecută, punând capăt unei rupturi de cinci ani din cauza criticilor Canadei privind drepturile omului în Arabia Saudită.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel