Bombardierele strategice americane B-2 și B-1, misiune în Arctica

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

O grupare aeriană de lovire a Forțelor Aeriene ale SUA (US AF) a executat în cursul acestei săptămâni o misiune în largul coastelor Islandei.

Forța de bombardament (Bomber Task Force - BTF) a fost compusă din două aeronave stealth B-2 Spirit aparținând Aripii 509 Bombardament (Baza Aeriană Whiteman, Missouri) și două aeronave B-1B Lancer ale Aripii 7 Bombardament (Baza Aeriană Dyess, Texas).

Bombardierele B-2 Spirit au decolat de pe aerodromul Lajes din Insulele Azore (Portugalia), unde au sosit în cursul aceleiași zile și au făcut o scurtă escală pentru alimentare și schimbarea echipajelor.

Potrivit comunicatului, din 16 martie, al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa (US AFEA), cele patru bombardiere, după ce au parcurs distanțe mari, s-au integrat în zona arctică, într-o singură formație de luptă (long-range integration). Ulterior echipajele și-au perfecționat abilitățile necesare desfășurării operațiilor specifice pe timp de noapte.

„Misiunile BTF sunt esențiale pentru menținerea avantajului nostru la nivel global”, a declarat locțiitorul comandantului US AFEA, general-locotenent Stephen Basham. Totodată, desfășurările BTF arată angajamentul SUA pentru apărarea colectivă a NATO și reprezintă o demonstrare clară a capacității de descurajare extinsă a SUA, se mai precizează în comunicatul US AFEA.

Comentariul autorului: În Insulele Azore au sosit de fapt trei bombardiere B-2 Spirit, deși la misiunea din Arctica au participat doar două. Potrivit declarațiilor anterioare ale liderilor militari americani, se așteaptă ca desfășurarea aeronavelor la baza aeriană din Insulele Azore, să fie de o durată mare, de aici urmând să se execute mai multe misiuni și antrenamente.

În acest sens, șeful Comandamentului american pentru Lovitura Aeriană Globală (Air Force Global Strike Command), generalul Timothy Ray, a declarat luna trecută că, bombardierele se îndreaptă de obicei spre Insula Diego Garcia din mijlocul Oceanului Indian, Regatul Unit, Spania și Insula Guam din vestul Pacificului, dar locațiile se vor diversifica pentru a menține o prezență constantă, dar imprevizibilă, în mai multe zone ale lumii.

Bombardierul stealth B-2 Spirit are o autonomie de zbor de 11000 km cu rezervoarele interne și 19000 km cu realimentare în aer, la o viteză de croazieră de 900 km/h. Din Insulele Azore, B-2 Spirit are în raza de acțiune Siria, Marea Neagră, Marea Baltică, Oceanul Arctic și chiar Moscova fără realimentare în aer.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel