Bombardierele „invizibile” B-2 Spirit ale SUA veghează din nou nordul Europei. Americanii au dislocat B-2 în Islanda

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
B-2 Spirit, sursă foto: US Air Force
B-2 Spirit, sursă foto: US Air Force

Aviația militară a SUA a trimis, pe 13 august, bombardiere strategice invizibile B-2 ”Spirit” în Islanda, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA).

Peste 150 de aviatori și trei avioane B-2 Spirit de la Baza Aeriană Whiteman au sosit la Baza Aeriană Keflavik, Islanda. Scopul lor este să se angajeze în misiuni Bomber Task Force (BTF), o componentă vitală a eforturilor făcute de Comandamentul European al SUA (USEUCOM) pentru pregătirea comună cu aliații, partenerii și forțele întrunite americane.

Comandamentul Strategic al SUA (USSTRATCOM) organizează în mod obișnuit misiunile BTF atât pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite privind apărarea colectivă, cât și pentru a se integra perfect cu operațiile desfășurate de comandamentele geografice americane de luptă. Actuala desfășurare BTF a fost concepută pentru a consolida mandatele globale de securitate ale USEUCOM în Europa, oferind, de asemenea, echipajelor aeriene oportunitatea de a se acomoda cu complexitatea operațiilor întrunite și de coaliție în locații din străinătate.

„Fiecare misiune BTF subliniază abilitatea forțelor noastre armate de a naviga în mediul complicat și imprevizibil al securității globale de astăzi, cu accent pe promovarea stabilității, securității și libertății în întreaga Europă,  a declarat generalul James Hecker, comandantul USAFE-AFAFRICA și al Comandamentului Aerian Aliat (AAC). „Într-o unitate de neclintit, SUA susțin angajamentul națiunii noastre de a promova pacea și stabilitatea în Europa, colaborând cu aliații și partenerii pentru a dejuca provocările împotriva suveranității națiunilor din regiune.”

Comanda forței expediționare BTF este asigurată de Lt.Col. Andrew Kousgaard, comandantul Escadrilei 393 Bombardament. El a subliniat esența angajării dinamice a forței, descriind-o ca o strategie care combină imprevizibilitatea strategică cu adaptabilitatea operațională. În acest sens, Kousgaard a afirmat: „Avionul B-2 este, fără îndoială, cel mai important avion din punct de vedere strategic din lume, dar asta nu înseamnă că este inflexibil; desfășurarea dinamică a bombardierelor este o capabilitate unică și importantă.”

Explicând importanța pregătirii în comun cu aliații, Lt.Col. Kousgaard a evidențiat rolul unității sale în îmbunătățirea capabilităților militare colective și creșterea probabilității de a îndeplini cu succes obiectivele comune. El a subliniat: „Pur și simplu nu există un substitut pentru integrarea practică cu aliații și partenerii noștri pe care o putem realiza în timpul unei implementări BTF ca aceasta”.

 

Este a treia misiune BTF în Europa din acest an

 

Bomber Task Force Europe oferă liderilor SUA și ai NATO opțiuni strategice de asigurare, descurajare și apărare împotriva agresiunii adversarilor NATO, în întreaga Europă și pe tot globul. Desfășurarea regulată și de rutină a bombardierelor strategice americane oferă oportunități unice pentru a ne antrena și a opera alături de aliații și partenerii noștri, în timp ce ne consolidează răspunsul colectiv la orice conflict global, se mai precizează în comunicatul de presă.

Comentariul autorului:

Este a treia misiune BTF în Europa din acest an, după cele din februarie-martie și mai-iunie executate cu aeronave B-52H ”Stratofortress”, respectiv B-1B ”Lancer”. Bombardiere B-1B ”Lancer” din Europa au participat inclusiv la o misiune în Orientul Mijlociu.

În zona indo-pacifică, de la începutul anului și până acum, SUA au desfășurat trei misiuni BTF, în februarie, aprilie și iunie-iulie, cu bombardiere B-1B, B-52H, respectiv B-52H.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel