Bogdan Aurescu: Coronavirusul, un test pentru Occident. Uniți stăm în picioare, divizați ne prăbușim

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

Criza coronavirusului, inimaginabilă până deunăzi, şi implicaţiile sale socio-economice şi medicale reprezintă cea mai mare încercare pe care Occidentul îl are de înfruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial, scrie şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, într-un articol de opinie găzduit de publicaţia EU Observer şi în care face un apel la unitatea occidentală, avertizând că o dezbinare ar echivala cu o "prăbuşire".

,,Nu ne putem permite să acţionăm divizat şi nici să ne subminim democraţiile. Una dintre cele mai valoroase lecţii pe care le învăţăm acum este că instituţiile create în lumea liberală la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, precum NATO şi UE, sunt supuse provocării în ceea ce priveşte capacităţile de luare a deciziilor rapide şi solide. Oferirea unui răspuns credibil la provocările imediate şi pe termen lung, în beneficiul şi securitatea directă a cetăţenilor noştri, necesită ajustări rapide şi voinţă politică pentru a eficientiza capacităţile noastre de reacţie rapidă", scrie şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu în editorialul citat de caleaeuropeana.ro.

Ministrul afacerilor externe este de părere că ceea ce trebuie să simtă cetăţenii occidentali, într-o perioadă în care sunt împovăraţi de nesiguranţă, este sentimentul că se pot bizui pe deplin pe instituţiile europene şi euro-atlantice precum pe "propria familie foarte apropiată".

Şeful diplomaţiei română face astfel un apel la eficientizarea Uniunii Europene şi a NATO în urma acestui test crucial reprezentat de pandemia cu noul coronavirus.

,,Vom realiza că UE şi NATO, dincolo de importanţa şi eficacitatea lor pentru scopul pe care îl servesc, formează o comunitate de valori care nu îşi permite să acţioneze în mod divizat. Dacă încercarea actuală va fi câştigată de cele două părţi ale Atlanticului împreună, avem nevoie de încredere reînnoită în Occident şi în valorile democratice pe care le reprezintă. Acesta este motivul pentru care forţa legăturii transatlantice este crucială pentru civilizaţia noastră occidentală. Trebuie să dovedim încă o dată că parteneriatul transatlantic are o valoare esenţială pentru oamenii, comunităţile şi afacerile noastre", scrie Bogdan Aurescu.

România prima ţară care a accesat capacitatea strategică de transport aerian a NATO

,,Propria mea țară, România, a fost prima care a accesat capacitatea strategică de transport aerian a NATO, care ne-a permis să importăm materiale medicale cruciale din Republica Coreea. Europa și SUA au adoptat deja și pregătesc mai multe pachete economice și măsuri fiscale. Uniți stăm in picioare, divizați ne prăbușim. Nu ne putem permite să acționăm divizat și nici să ne slăbim democrațiile'', a precizat ministrul Afacerilor Externe.

Diplomatul român abordează şi prospectiv perioada post-criză provocată de virusul SARS-CoV-2.

,,După această perioadă de perturbare, conectivitatea globală trebuie revitalizată şi consolidată (...) Clipele sacrificiu necesită un leadership real al gândirii şi a acţiunii şi sunt încrezător că o parte uriaşă a soluţiei este reprezentată de consolidarea credinţelor noastre democratice. Odată ce această criză va fi terminată, acestea nu trebuie diminuate sau abandonate, ci, dimpotrivă, întărite, încât vor conduce la reluarea istoriei occidentale", spune ministrul de externe.

Bogdan Aurescu aminteşte deopotrivă că face parte din generaţia de cetăţeni din Europa Centrală şi de Est care au investit cele mai bune abilităţi pentru ca ţările lor să se alăture instituţiilor europene şi euro-atlantice, dar şi din naţiunea europeană care a experimentat efectul mortal al simbiozei dintre dictatură şi privaţiune.

,,Trebuie să ne menţinem umanitatea în faţa costurilor sumbre şi a tragediei inevitabile a acestei crize. Să ne amintim profund şi colectiv ce susţinem şi reprezentăm. Să împărtăşim întreaga responsabilitate în protejarea modului nostru de viaţă şi a libertăţilor noastre democratice", conchide şeful diplomaţiei române.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel