Boeing va integra racheta invizibilă LRASM pe aeronavele de patrulare maritimă P-8A

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentagonul a acordat companiei Boeing un contract de aproape 74 milioane de dolari pentru a dezvolta un sistem prin care, racheta anti-navă cu rază mare de acțiune (Long Range Anti-Ship Missile - LRASM) va fi întrebuințată de pe avionul de patrulare maritimă P-8A Poseidon.

Potrivit prevederilor contractului, compania Boeing va realiza, până în octombrie 2024, proiectarea, dezvoltarea și testarea programului software și a sistemelor hardware auxiliare, necesare ”integrării LRASM pe avioanele P-8A ale Marinei”.

Comentariul autorului: Racheta LRASM este de nouă generație, fiind introdusă în serviciu în 2018.

Capabilitatea stealth îi permite să rămână nedectată de radarele care echipează navele de luptă ale potențialilor adversari.

Raza de acțiune a rachetei de 560 km, la o masă totală de 1100 kg (focosul de 450 kg), îi va conferi aeronavei P-8A Poseidon o adâncime strategică de luptă. LRASM se află deja pe avioanele de luptă F/A-18E/F Super Hornet, B-1B Lancer și F-35 Lightning II, precum și pe navele de suprafață echipate cu lansatoare verticale de tipul Mark 41.

Avionul de patrulare maritimă P-8A Poseidon, dezvoltat din aeronava Boeing 737 Next Generation, este de concepție relativ recentă, a intrat în serviciu din 2013 și este în dotarea Forțelor Navale ale SUA și Indiei și Forțelor Aeriene ale Australiei și Marii Britanii.

Raza de acțiune este de 2.222 km. Poate rămâne în aer, în cazul misiunilor de luptă antisubmarin, până la patru ore. Aeronava atinge o viteză maximă de 907 km/h, în timp ce în regim de croazieră are o viteză de 815 km/h. Plafonul maxim de zbor este de 12.500 m.

Are 11 puncte de acroșare pentru arme, din care șase externe, putând fi echipat cu rachete de croazieră AGM-84H/K SLAM-ER (raza maximă de acțiune 270 km) destinate lovirii țintelor de suprafață terestre și navale, rachete de croazieră antinavă Harpoon (rază maximă de acțiune 280 km), torpile Mark-54 (raza de acțiune 9,1 km), mine navale, încărcături explozive de adâncime împotriva submarinelor, precum și torpile Mark-54 echipate cu un kit suplimentar de zbor care, le permite să fie lansate de la o altitudine ridicată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel