Blinken: Ușa este deschisă pentru ca Noua Zeelandă să se alăture alianței militare AUKUS

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Echipajul USS Indiana salută în timpul ceremoniei de punere în funcțiune a USS Indiana, al 16-lea submarin de atac din clasa ”Virginia”, al Marinei SUA, în Port Canaveral, Florida, 29 septembrie 2018 / Foto: Navy Senior Chief Petty Officer Leah Stiles
Echipajul USS Indiana salută în timpul ceremoniei de punere în funcțiune a USS Indiana, al 16-lea submarin de atac din clasa ”Virginia”, al Marinei SUA, în Port Canaveral, Florida, 29 septembrie 2018 / Foto: Navy Senior Chief Petty Officer Leah Stiles

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că Noua Zeelandă are ușa deschisă la acordul militar AUKUS pentru dezvoltarea și achiziționarea de arme, care a fost încheiat de Australia, Marea Britanie și Statele Unite, relatează Reuters. Acordul a fost încheiat, în primul rând pentru a contrabalansa influența tot mai mare a Chinei în regiune și prevede producția în comun de submarine cu propulsie nucleară, precum și producția de rachete hipersonice.

”Ușa este deschisă pentru Noua Zeelandă și pentru alți parteneri, care se pot implica atunci când consideră că este un moment bun”, a declarat Blinken la o conferință de presă ținută în capitala Wellington.

„Cooperăm de mult timp în cele mai importante probleme de securitate națională. Și în timp ce continuăm să dezvoltăm AUKUS, ușa este deschisă pentru orice angajament”, a adăugat el.

Blinken se află în Noua Zeelandă, unde s-a întâlnit cu premierul Chris Hipkins și cu ministrul Afacerilor Externe Nanaija Mahuta, iar astăzi va călători în Australia, unde sunt programate să înceapă cele mai mari exerciții militare australo-americane.

Noua Zeelandă este pregătită pentru discuții cu privire la cea de-a doua fază a acordului AUKUS concentrat pe tehnologia militară, dar Mahuta a reiterat că Noua Zeelandă „nu este pregătită să facă compromisuri și să-și schimbe poziția de a rămâne o țară fără arme nucleare”.

SUA și Noua Zeelandă sunt considerate parteneri strategici apropiați, deși alianța lor a fost suspendată în anii 1980, când Noua Zeelandă a interzis sosirea navelor de război americane cu arme nucleare sau cu propulsie nucleară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel