Bihorul a făcut primul pas spre calea ferată strategică NATO Constanţa - Gdansk

Eduard Pascu |
Data publicării:

Instituţia Prefectului Bihor a anunţat că proiectul de electrificare şi reabilitare a căii ferate Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor, cea mai amplă investiţie în infrastructura feroviară din Vestul României, în valoare de 7,3 miliarde lei, avansează, fiind obţinute toate cele 82 de avize necesare.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Cancelaria Prefectului, documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu - respectiv Studiul de Evaluare a Impactului asupra Corpului de Apă, Raportul de Impact asupra Mediului şi Studiul de Evaluare Adecvată - a fost depusă la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, transmite Agerpres.

După publicare, proiectul va fi supus, timp de 30 de zile, conform legislaţiei în vigoare, dezbaterilor publice şi analizei comisiilor de specialitate. În urma obţinerii acordului de mediu, proiectul va intra în etapa de elaborare a documentaţiei pentru finanţare şi, ulterior, în cea de demarare a licitaţiei de execuţie.

Prefectul Dumitru Ţiplea a precizat că s-au depus toate eforturile pentru obţinerea avizelor, atât la nivelul judeţului Bihor, cât şi la nivel naţional. "Proiectul de electrificare şi modernizare a acestui sector de cale ferată are o importanţă crucială în dezvoltarea socio-economică a Bihorului", a declarat Ţiplea.

Obiectivul de investiţii, în valoare de 7,3 miliarde lei, este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Lucrările vizează electrificarea în întregime a celor 166 de km a liniei de cale ferată, precum şi modernizarea, pe întregul traseu, a tuturor staţiilor, haltelor şi spaţiilor adiacente, incluzând parcările, rampele şi peroanele cu copertine. Toate clădirile de călători vor beneficia de compartimentări pentru fluidizarea circulaţiei, de grupuri sanitare compartimentate pe sexe, precum şi grupuri sanitare speciale pentru mamă şi copil şi pentru persoanele cu mobilitate redusă sau nevăzători.

"Partea de execuţie este estimată la 4 ani din durata totală de 10 ani a obiectivului de investiţie. În urma reabilitării, pe 60% din traseu trenurile vor putea circula cu peste 100 km/oră, iar distanţa Oradea-Cluj se va parcurge în două ore", se mai arată în comunicat.

Anul trecut, șeful Pentagonului Mark Esper și ministrul Nicolae Ciucă au semnat o ”foie de parcurs pentru cooperarea în domeniul apărării” pe 10 ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel