Biden, vizită crucială în Europa. Casa Albă sfătuiește Ucraina să nu amâne contraofensiva (Politico)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Casa Albă sfătuiește Ucraina să nu amâne contraofensiva, scrie Politico, într-o analiză publicată înaintea vizitei președintelui Biden în Polonia.

Administrația președintelui american Joe Biden îndeamnă decidenții din Ucraina să-și consolideze succesele pe câmpul de luptă și, eventual, să  înceapă o contraofensivă, arată Politico, făcând referire la surse din interiorul administrației Biden. 

Motivul principal pentru care administrația americană îl sfătuiește pe Zelenski să se pregătească pentru ofensivă este perspectiva ca, în următoarele luni, armele să ajungă la Kiev în cantități mult mai mici, odată cu schimbarea configurației politice în Congresul SUA.

„Casa Albă a transmis, de asemenea, echipei lui Zelenski, potrivit mai multor oficiali, să se pregătească pentru o ofensivă acum până când armele și ajutoarele sunt trimise în valuri din Washington și Europa, de teamă că sprijinul vecinilor europeni ai Ucrainei ar putea fi ulterior limitat”, se arată în articolul din Politico.

”Majoritatea covârșitoare a Congresului – atât democrați, cât și republicani – continuă să aibă o poziție unitară cu privire la necesitatea de a oferi asistență Ucrainei, deoarece știm ce se întâmplă dacă Ucraina cade”, a declarat senatorul Jeanne Shaheen, cea care prezidează Comisia pentru Relații Externe a Senatului pentru Europa. 

Discursul lui Biden din Polonia va pune un accent deosebit asupra modului în care, în ultimul an, Statele Unite „au adunat lumea în sprijinul poporului ucrainean care își apără libertatea și democrația". În plus, Biden  va reafirma promisiunea de a „sta alături de poporul Ucrainei atât timp cât va fi nevoie”.

 

Biden, vizită la Kiev: Riscurile de securitate sunt prea mari

 

Publicația amintește că Biden va merge în Polonia pentru a se întâlni cu președintele Andrzej Duda și cu liderii NATO. Acolo, atenția se va concentra asupra necesității ca Occidentul să rămână pe direcția  pozitivă față de Ucraina.

Consilierii de la Casa Albă au luat în calcul chiar și o vizită a președintelui SUA la Kiev, dar opinia generală este că riscurile de securitate pentru Biden sunt prea mari pentru o vizită oficială. Totuși, o vizită a lui Biden la Kiev nu este complet exclusă.

Potrivit articolului din Politico, în ciuda succeselor Ucrainei, Rusia controlează în continuare aproape 20% din teritoriul Ucrainei, iar conflictul „a încetinit până la un război brutal de uzură”.

La începutul lunii februarie, ministrul Apărării Oleksii Reznikov sublinia că Ucraina va folosi tancuri de luptă principale pentru o contraofensivă împotriva forțelor de ocupație ruse .

Președintele Volodimir Zelenski crede că forțele ucrainene pot continua să reziste avansului Rusiei până când vor lansa o contraofensivă, dar aliații trebuie să continue să ajute Ucraina cu arme. El a mai remarcat că tactica rușilor este distrugerea totală, iar rușii care execută aceste ordine împărtășesc aceste „valori”.

Președintele a subliniat că Ucraina nu va face nicio concesie teritorială și nu este de acord cu un dialog cu Putin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel