Joe Biden: Instaurarea păcii în Ucraina nu trebuie să includă neapărat aderarea la NATO

Cristian Soare |
Data publicării:

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că pacea în Ucraina înseamnă o garanție că Rusia nu va putea ocupa niciodată Ucraina, dar nu crede că Ucraina trebuie să devină membră NATO pentru ca acest lucru să se întâmple. Președintele Biden a facut aceasta precizare într-un interviu acordat revistei TIME.

Biden a fost întrebat despre percepția sa privind pacea în Ucraina după încheierea războiului ruso-ucrainean.

,,Pacea seamănă cu a ne asigura că Rusia nu va ocupa niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată Ucraina. Așa arată pacea. Și asta nu înseamnă NATO", a răspuns Biden.

,,Înseamnă că avem o relație cu ei așa cum avem cu alte țări, în care le furnizăm arme pentru ca ei să se poată apăra în viitor. Dar [...] nu sunt pregătit să susțin NATO-izarea Ucrainei", a adăugat el.

Biden și-a amintit că a petrecut timp în Ucraina în timpul mandatelor sale de senator și vicepreședinte al SUA: "Acolo era o corupție semnificativă. Existau circumstanțe care erau cu adevărat dificile".

Cu toate acestea, Biden a subliniat că Occidentul nu poate permite căderea Ucrainei, deoarece aceasta ar destabiliza fiecare țară care se învecinează cu Rusia, din Balcani până în Belarus.

Biden a negat, de asemenea, că ajutorul acordat Ucrainei plasează NATO pe o pantă alunecoasă către un război cu Rusia: "Nu, suntem pe o pantă alunecoasă spre război dacă nu facem ceva în privința Ucrainei".

Kievul nu a primit invitația mult dorită și nici un termen ferm pentru a se alătura alianței în timpul summitului NATO din 2023 de la Vilnius, chiar dacă NATO a luat măsuri pentru a întări cooperarea.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că summitul NATO din iulie de la Washington, DC, ar trebui să fie un prilej de a oferi o "punte" pentru aderarea Ucrainei la Alianță.

La 29 mai, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat că la o viitoare reuniune a liderilor NATO de la Washington vor fi făcute schimbări importante în formularea privind perspectivele de aderare a Ucrainei și că NATO a convenit asupra necesității de a trimite un semnal politic privind calea Ucrainei către aderarea la NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel