Pentru a doua oară, Biden spune că Ucraina "nu are nevoie" acum de avioane de luptă F-16

S.I. Catalin |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon
F-16 Fighting Falcon

Președintele american Joe Biden a declarat, în ziua în care se împlinea un an de la începutul agresiunii ruse, că exclude "deocamdată" trimiterea de avioane de luptă americane în Ucraina.

"Nu, nu are nevoie de F-16 acum", a spus Biden într-un interviu pentru ABC News când a fost întrebat dacă el crede că președintele Zelenski are nevoie de avioane în acest moment.

În ciuda apelurilor publice repetate ale lui Zelenski, Biden a exclus "deocamdată" trimiterea de avioane de luptă americane pentru a ajuta Ucraina să se apere în fata agresiunii militare ruse.

Întrebat dacă declarația sa a însemnat că Ucraina nu va primi niciodată avioanele, Biden a spus că nu există nicio modalitate de a afla exact de ce va avea nevoie apărarea ucraineană în viitor, dar că "nu există nicio bază care să justifice în prezent, conform armatei SUA, furnizarea de avioane F-16".

"Deocamdată, exclud acest lucru", a spus Biden.

La sfârşitul lunii ianuarie, președintele american Joe Biden a precizat pentru prima dată că exclude trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Kievul a accelerat discuţiile pe tema avioanelor de luptă, la doar o săptămână după ce Washingtonul și Berlinul au convenit să îi furnizeze tancuri. La momentul respectiv, Joe Biden a fost întrebat dacă SUA vor furniza avioane F-16 Ucrainei, iar acesta a răspuns simplu: "Nu".

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, a declarat că avioanele F-16 pe care Ucraina le-a solicitat nu reprezintă o "capacitatea cheie" pentru nevoile actuale ale Ucrainei - care este într-o contraofensivă împotriva forțelor rusești.

Încă din primele zile ale invaziei ale agresiunii militare ruse, apelurile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski către SUA pentru avioane de luptă avansate au rămas în mare parte fără răspuns, dar chiar dacă experții avertizează că avioanele ar putea să nu facă o mare diferență pe termen scurt în conflict, ideea câștigă sprijin.

La Conferința de Securitate de la Munchen din weekend, vicepreședintele Kamala Harris a acuzat direct Rusia de săvârșirea de crime împotriva umanității în cursul invaziei sale, care a împlini un an în această săptămână.

Doi congresmeni republicani de rang înalt au pledat pentru înarmarea Ucrainei cu avioane de luptă avansate.


Senatorul republican Lindsay Graham a preluat declarația lui Kamala Harris și a folosit-o pentru a îndemna administrația președintelui Joe Biden să facă primii pași în vederea furnizării de aeronave de luptă ucrainei.

"Permiteți-mi să subliniez acest lucru: Cum poți numi războiul Rusiei o crimă împotriva umanității... și să nu oferi victimei (n.r. Ucrainei) armele de care nevoie pentru a opri crima?". a declarat Graham într-un interviu pentru ABC News. "Așadar, trebuie să facem rapid două lucruri: să recunostem Rusia ca stat sponsor al terorismului în conformitate cu legea americană, ceea ce ar face mai greu pentru China să dea arme Rusiei, și trebuie să începem să instruim piloții ucraineni pe F-16 acum".

Tot la Munchen, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul, un republican din Texas, a declarat pentru CNN că și el dorește ca Biden să trimită avioanele în Ucraina.

"Adevărul este că, cu cât așteaptă mai mult, cu atât mai mult va prevala acest conflict", a spus McCaul.

"Trebuie să aruncăm tot ce putem în această luptă pentru ca ei să poată câștiga", a adăugat McCaul. 

Comentariile lui Graham și McCaul au venit la doar câteva zile după ce un grup bipartizan de parlamentari din Camera Reprezentanților i-a trimis o scrisoare lui Biden, cerându-i, de asemenea, să trimită F-16 la Kiev.

"Furnizarea unor astfel de avioane este necesară pentru a ajuta Ucraina să-și protejeze spațiul aerian, în special în lumina noilor ofensive rusești și având în vedere creșterea preconizată a operațiunilor de luptă pe scară largă", au scris aceștia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel