Liberté, equality, fraternité. Biden şi Macron, declaraţii pe o singură voce privind subiectele fierbinți - Ucraina, China, relaţiile bilaterale şi parteneriatul cu UE

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Joe Biden și Emmanuel Macron, şi-au afişat joi cu tărie buna înţelegere şi apropierea personală, angajându-se pe o singură voce să susţină Ucraina "atât timp cât va fi nevoie" şi să îşi "coordoneze" răspunsul faţă de China, precum şi să îşi gestioneze divergenţele, relatează AFP și Agerpres.

Puterile occidentale încearcă să strângă sprijin pentru Ucraina, care este grav afectată de consecințele atacurilor cu rachete și drone care au vizat alimentarea cu energie, apă și căldură în orașele ucrainene.

''Vom rămâne uniţi pentru a ne opune brutalităţii Rusiei în Ucraina", a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă comună, la Washington, cu omologul său francez, care a precizat: "Vrem să reuşim împreună, nu unul împotriva celuilalt''.

Preşedinţii american şi francez s-au angajat să ofere Ucrainei "asistenţă politică, de securitate, umanitară şi economică atât timp cât va fi necesar", inclusiv consolidarea apărării aeriene a ţării, potrivit unei declaraţii comune publicate după o întâlnire de peste o oră în Biroul Oval de la Casa Albă.

În ceea ce priveşte China, aceştia s-au angajat să "coordoneze" răspunsul ţărilor lor la "provocările pe care le ridică" gigantul asiatic, în special în ceea ce priveşte drepturile omului, şi să colaboreze "cu China în probleme globale importante, cum ar fi schimbările climatice".


Cei doi lideri şi-au exprimat, de asemenea, dorinţa de a "consolida parteneriatul SUA-UE în domeniul energiei curate şi al climei" şi s-au angajat să lucreze pentru a "sincroniza" abordările lor privind industria verde, după ce au existat fricţiuni legate de subvenţiile acordate de SUA pentru produsele "Made in USA". Macron a denunţat măsurile ca fiind "super agresive" pentru companiile europene.

 

Eventuale negocieri

 

"Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă", a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său francez."Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi ai NATO aş fi bucuros să mă aşez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă", a continuat Joe Biden.

"Există o modalitate de a pune capăt acestui război, o modalitate raţională. Putin să se retragă din Ucraina. Dar nu este cazul", a spus din nou Biden."Creşe, spitale, case cu copii bombardate. Este îngrozitor ceea ce face", a adăugat el, subliniind că "ideea că Putin poate învinge Ucraina este dincolo de înţelegere".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel