Biden încearcă să repare relația americano-chineză. Care sunt subiectele fierbinți dintre cele două superputeri

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Joe Biden, White House, flickr
Joe Biden, White House, flickr

Președintele american Joe Biden se întâlnește miercuri cu liderul chinez Xi Jinping pentru prima dată în ultimul an, pentru discuții care ar putea atenua fricțiunile dintre cele două superputeri în privința conflictelor militare, cotelor de poluare și a inteligenței artificiale.

Nicio întâlnire dintre președinții SUA și China nu a fost la fel de anticipată ca cea care urmează să aibă loc la San Francisco, deși nu au existat anunțuri îndrăznețe, de anvergură și pompoase. Și anume, impresia este că această întâlnire este atât de importantă încât ambele părți sunt extrem de rezervate cu privire la mesajele cheie, deși au făcut tot posibilul să pregătească cu atenție fiecare din seria de subiecte sensibile pe care le vor discuta.

Oficialii de pe ambele maluri ale Pacificului au așteptări reduse, deoarece Biden și Xi vor avea discuții dificile despre Taiwan, Marea Chinei de Sud, războiul Israel-Hamas, invazia Rusiei a Ucrainei, Coreea de Nord și drepturile omului. Fiecare dintre aceste domenii au în spate divergențe profunde.

Biden și Xi au sosit marți la San Francisco, unde urmau să își țină întâlnirea în marja summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

Biden a căutat o discuție directă cu Xi, pariând că o relație personală ar putea salva legăturile bilaterale care devin tot mai ostile.

Neoficial, oficialii americani au informat reporterii americani că summitul de la San Francisco este una dintre rarele oportunități de a conveni asupra unor schimbări în relațiile cu China după ce Xi își consolidează puterea. Fiecare detaliu al vizitei este atent analizat și planificat. Scopul cheie comun este acela de a calma situația globală tensionată.

În timpul întâlnirii, care ar putea dura câteva ore, se așteaptă ca Biden să-l preseze pe Xi să folosească influența Chinei pentru a îndemna Iranul să nu ia măsuri provocatoare pentru a evita escaladarea regională a conflictului Israel-Hamas.

De asemenea, se așteaptă să fie duscutate probleme privind operațiunile de imixtiune chineze în alegerile străine și statutul cetățenilor americani despre care Washingtonul consideră că sunt reținuți în mod greșit în China.

Oficialii americani se așteptau la pași concreți pentru a restabili conversațiile la nivel de personal dintre cele două țări cu privire la probleme specifice, de la comunicațiile militare la reducerea fluxului de fentanil, gestionarea creșterii tehnologiilor de inteligență artificială, gestionarea comerțului și a climei. Multe dintre substanțele chimice folosite la fabricarea fentanilului provin din China, spun oficialii americani.

Xi , mai tânăr cu un deceniu al lui Biden, a înăsprit controlul asupra politicii, liderilor de stat, presei și armatei și a schimbat constituția. Recent, provocările economice agravate au alungat țara din traiectoria de creștere propulsată de rachete de trei decenii.

Oficialii guvernamentali din regiune se așteaptă ca Beijingul să testeze Washingtonul în săptămânile următoare, profitând de schimbarea percepută a Statelor Unite în atenția asupra Ucrainei și Israelului, în timp ce își urmărește propriile ambiții în Indo-Pacific.

Se așteaptă ca Biden să-i spună lui Xi că angajamentele SUA în Indo-Pacific rămân neschimbate. China și-a îngrijorat vecinii în ultimii ani cu pași în strâmtoarea Taiwan, Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est, zone de dispută internațională. Biden își va exprima, de asemenea, un angajament specific față de securitatea Filipinelor, a spus unul dintre oficialii americani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel