SUA sunt pregătite: ATACMS sunt mai aproape ca niciodată de Ucraina, dar la început va fi un lot mic de rachete

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator multiplu de rachete de producție americană HIMARS, lansând o rachetă ATACMS
Lansator multiplu de rachete de producție americană HIMARS, lansând o rachetă ATACMS

SUA sunt aproape de aprobarea transferului către Ucraina a sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS. 

Motivul pentru care SUA vor fi, probabil, de acord cu livrarea ATACMS către Ucraina este că aceste rachete pot accelera ritmul contraofensivei Forțelor Armate ucrainene, scrie WSJ.

Informația vine la doar câteva zile după ce mai mulți oficiali au confirmat, pentru Reuters,că administrația Biden este aproape de aprobarea transportului de rachete ATACMS, în varianta muniției cu dispersie, oferind Kievului posibilitatea de lovi și neutraliza punctele logistice și depozitele de muniție ale Armatei ruse situate mult în spetele liniei frontului.

Varianta muniției cu dispersie, lansate pe distanțe mai mari, este, se pare, o soluție câștigătoare pentru ucraineni, după ce muniția cu dispersie trimisă de SUA lansată de obuzierele de 155 de mm și-a dovedit eficacitatea în ultimele luni.

Deși ATACMS nu va ajuta în mod direct forțele ucrainene să treacă prin apărarea (rușilor), oficialii speră că vor permite Ucrainei să lovească unele centre logistice de care forțele ruse au nevoie pentru a deține teritoriul ucrainean capturat, se arată în materialul WSJ.

 

Americanii ar putea transfera ATACMS în Ucraina deja în această toamnă

 

Președintele american Joe Biden încă nu a aprobat livrarea rachetelor, dar administrația sa a decis să reexamineze transferul ATACMS în această toamnă pentru a sprijini contraofensiva Forțelor de Apărare ucrainene, potrivit informațiilor WSJ.

În orice caz, decizia se profilează a fi luată în perioada următoare. Probabila întâlnire Biden - Zelenski de la New York, în marja Reuniunii Adunării Generale a ONU, ar putea fi un prilej pentru cei doi oficiali de a discuta despre perspectivele asistenței de securitate a SUA pentru Ucraina, cu toate că mass-media americană notează că livrarea ATACMS nu va fi unul dintre anunțuri.

 

 Pentru început, va fi un lot mic de rachete

Sursele WSJ au spus că mai mulți factori au determinat Casa Albă să „arunce o privire nouă” asupra posibilității de a furniza Ucrainei și rachete ATACMS, cel mai important motiv fiind ritmul destul de lent al contraofensivei ucrainene.

Totuși, Washingtonul ar fi de acord să predea un număr limitat de ATACMS, motivul principal fiind temerile Pentagonului că SUA ar putea rămâne cu un stoc insuficient de rachete.

De asemenea, este de așteptat ca transferul ATACMS să fie legat de promisiunea Ucrainei de a nu folosi armele americane pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, mai scrie WSJ.

Oficialii americani au mai spus că transferul de muniție GLSDB de înaltă precizie și cu o rază de acțiune de aproximativ 145 km către Ucraina este încă „la câteva luni distanță”.

Între timp, șeful Armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, s-a întâlnit cu partenerii americani și britanici și au discutat în detaliu despre ”despre situația operațională de-a lungul întregului front (...) și despre problemele apărute în grupurile de trupe”, fiind adusă în discuție și problema muniției și cea a apărării aeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel