Pentru a-și mai spăla imaginea, Berlinul spune că nu se va opune ca Polonia să trimită tancuri germane în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leopard 2A4
Tanc Leopard 2A4

Noul ministru al Apărării al Germaniei, Boris Pistorius, a promis că va prezenta în curând decizia finală a Germaniei cu privire la trimiterea în Ucraina a tancurilor Leopard 2 de fabricație germană.

Potrivit postului de televiziune britanic Sky News, ministrul german al apărării a declarat pentru ARD, că guvernul german nu vrea să se grăbească în această chestiune și să ia o decizie pripită, deoarece trebuie luați în considerare și studiați mulți factori. Cea mai importantă dintre aceste probleme este problema securității pentru populația germană.

În același timp, șefa Ministerului german de Externe, Annalena Berbock, a declarat că Germania nu va obiecta dacă țările terțe vor transfera în Ucraina tancurile de luptă principale Leopard 2 de fabricație germană.

„Dacă ni s-ar cere, nu am sta în cale. „Știm cât de importante sunt aceste tancuri și de aceea discutăm acest lucru acum cu partenerii noștri”, a adăugat ministrul german de externe. „Trebuie să ne asigurăm că viețile oamenilor sunt salvate și că teritoriul Ucrainei este eliberat”, a spus șefa diplomației germane.

 

Germania, ”oaia neagră” de la Ramstein

 

Prin ultimele declarații, germanii încearcă să îndrepte lucrurile după decizia oarecum nașteptată de la Ramstein.

Săptămâna trecută, la reununiunea Grupului de Contact pentru Ucraina, au avut loc disu'ii extrem de tensionate între aliați.

Astfel, potrivit Süddeutsche Zeitung, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și asistentul lui Joe Biden, Jake Sullivan, ar fi avut schimburi dure de replici cu asistentul lui Olaf Scholz din cauza lipsei unei decizii a berlinului privind livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina.

Potrivit publicației, discuția dintre Austin și Wolfgang Schmidt, cel mai apropiat consilier al cancelarului german, a fost una deosebit de tensionată.

 

Polonia și țările baltice, pregătite să trimită Leopard în Ucraina

Tanc Leopard 2A4

Mateusz Morawiecki a avut declarații foarte dure la adresa oficialilor germani și a spus că este ''inacceptabil'' refuzul Berlinului de a trimite Leopard 2 în Ucraina. "Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi", a declarat Mateusz Morawiecki, citat de Agerpres.

Polonia declară că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard la Kiev, a anunţat că poartă discuţii cu aproximativ 15 ţări pe acest subiect.

Dacă Berlinul refuză să livreze Kievului tancuri Leopard, "vom forma o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate", a anunţat Morawiecki.

Sâmbătă, cei trei miniştri de externe ai ţărilor baltice au cerut Berlinului "să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei", făcând referire la "responsabilitatea specială" a Germaniei, "prima putere europeană". 

Potrivit media, Germania are la dispoziție 212 tancuri operaționale Leopard 2 în diverse variante, dintre care poate transfera în Ucraina 19 tancuri Leopard 2A5, care sunt folosite pentru antrenament.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel