Buget apărare, Germania. Proiect de ultimă oră al Berlinului

Sebastian Florea |
Data publicării:
Ministrul finanţelor german, Olaf Scholz
Ministrul finanţelor german, Olaf Scholz

Berlinul intenţionează să-şi majoreze bugetul apărării până în 2022, conform unui proiect adoptat vineri, cu mai puţin de o săptămână înainte de summitul NATO.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca acest lucru să nu atenueze criticile preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP. Potrivit acestui proiect, în 2019 bugetul apărării germane va creşte cu circa 4 miliarde de euro, pentru a ajunge la 42,90 miliarde de euro, adică 'o creştere netă' şi un 'semn vizibil' al voinţei Berlinului de a-şi îndeplini angajamentele internaţionale, după cum a anunţat ministrul finanţelor german, Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă la Berlin.

Creşterea urmează să se încetinească în anii următori, pentru a ajunge la 42,93 miliarde euro în 2020, 43,88 miliarde euro în 2021 şi 43,86 miliarde euro în 2022, relevă planul adoptat de consiliul de miniştri. Raportat la produsul intern brut (PIB), bugetul ar urma să se majoreze de la 1,24% pe anul în curs la 1,31% în 2019, pentru a reveni la 1,23% în 2022, ca urmare a creşterii PIB, au indicat surse guvernamentale.

Criticile lui Donald Trump

Aceste cifre nu sunt de natură să atenueze criticile preşedintelui american aşteptate la summitul NATO de miercurea şi joia viitoare de la Bruxelles, care se anunţă unul tensionat. Săptămâna trecută, Trump le-a trimis o scrisoare mai multor membri ai Uniunii Europene care fac parte şi din NATO pentru a le aminti angajamentele asumate de a-şi spori cheltuielile militare, scrisoare care a vizat în primul rândul Germania.

În 2014, Berlinul s-a angajat la NATO să atingă obiectivul de 2% din PIB pentru apărare la orizontul anului 2025. Miercuri, cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că ţara sa ar trebui să facă mai multe eforturi. 'Comparativ cu ceea ce fac alţii, raportat la PIB, nu este deloc suficient. De aceea am decis creşterea bugetului apărării până la 1,5% din PIB până în 2025', a explicat cancelarul într-un discurs susţinut în parlament.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel