Benjamin Netanyahu: Israelul nu va permite Iranului să producă arme nucleare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că "Israelul nu va permite Iranului să producă arme nucleare", drept răspuns la anunţul Teheranului că a început îmbogăţirea uraniului până la 20%, relatează dpa.

,,Decizia Iranului de a continua să-şi încalce angajamentele, de a creşte nivelul de îmbogăţire şi de a-şi spori capacitatea industrială pentru îmbogăţirea uraniului în subteran nu poate fi explicată în niciun alt mod decât prin continuarea punerii în practică a intenţiei sale de a dezvolta programul nuclear militar", a afirmat Netanyahu în cadrul unui comunicat dat publicităţii de biroul său, precizează Agerpres.

Iranul a anunţat luni că a declanşat procesul destinat să ducă la producerea de uraniu îmbogăţit la 20% în uzina subterană din Fordo, principala sa măsură de dezangajare prevăzută în acordul internaţional din 2015 menit să-i limiteze programul nuclear.

În mai 2019, după retragerea unilaterală a SUA din acest acord urmată de reinstituirea sancţiunilor americane împotriva Iranului, Teheranul a început să-şi încalce principalele angajamente, printre care şi rata de îmbogăţire a uraniului.

Acuzat de mai multe ţări occidentale şi de Israel că vrea să dezvolte arma atomică, Iranul a negat mereu acest lucru.

,,Procesul pentru producerea de uraniu îmbogăţit la 20% a început la complexul de îmbogăţire Shahid Alimohammadi (Fordo)", situat la 180 km sud de Teheran, a declarat purtătorul de cuvânt Ali Rabii, citat pe site-ul de internet al televiziunii de stat.

Potrivit acestuia, preşedintele iranian Hassan Rohani a dat ordinul "în aceste ultime zile" şi "procesul de injectare a gazului a început în urmă cu câteva ore".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel