Belgia și Grecia se alătură Danemarcei și țării noastre: Vor antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16

Primele F-16 modernizate la standardul Viper ale Greciei au fost livrate Forțelor Aeriene Elene. Foto: Ministerul Apărării din Grecia
Primele F-16 modernizate la standardul Viper ale Greciei au fost livrate Forțelor Aeriene Elene. Foto: Ministerul Apărării din Grecia

Belgia și Grecia vor contribui la antrenamentul pe F-16 a piloților ucraineni.

Grecia s-a oferit să antreneze piloţi ucraineni pentru a putea pilota avioanele de luptă F-16 pe care ţara lor le va primi în curând, a anunţat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite surpriză la Atena.

"Astăzi am obţinut un rezultat important pentru coaliţia aeriană: Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16. Vă mulţumim pentru această propunere", a declarat el reporterilor, alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

La rândul său, Belgia a confirmat luni că va antrena piloţi ucraineni în manevrarea avioanelor de luptă F-16. "Ministerul Apărării a acceptat formarea. Pregătirile sunt în curs", a declarat serviciul de presă al armatei belgiene pentru cotidianul de limbă franceză Le Soir, fără a oferi o dată precisă la care va începe această pregătire.

Reamintim că Statele Unite au dat undă verde pe 18 august ca Ucraina să poată dispune de avioanele de vânătoare F-16 pe care SUA le produce, iar duminică aceasta Olanda şi Danemarca i-au confirmat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că ţara sa va putea conta pe aceste aparate în viitor în contraofensiva armatei ucrainene împotriva invaziei ruse.

Belgia, împreună cu aceste ţări, face parte din aşa-numita "coaliţie F-16" formată din state membre ale NATO şi care au promis că Kievul va avea aceste avioane de luptă.

Cu toate acestea, Bruxellesul nu plănuieşte pentru moment să livreze Ucrainei avioanele sale F-16, ci doar să participe la pregătirea piloţilor ucraineni.

Belgia încă are nevoie ca avioanele sale F-16 să rămână operaţionale câţiva ani în aşteptarea livrării celor 34 de avioane F-35 comandate de la Lockheed Martin, a relatat Le Soir.

Primele două aeronave F-35 vor fi livrate în prima jumătate a anului 2024, iar întreaga flotă va fi reînnoită în 2030 cu o ritmicitate de patru aeronave pe an, a scris publicaţia belgiană.

Pentru ca armata ucraineană să poată folosi avioanele F-16, este necesar ca piloţii ucraineni să efectueze o pregătire extinsă pe aceste aparate şi ca ţara să aibă tehnicienii şi facilităţile de întreţinere necesare pentru a putea opera de pe propriul teritoriu. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel