Belarusul suspendă participarea la Tratatul CFE în raport cu toate statele semnatare, negociat între NATO și țările din fostul Pact de la Varșovia

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursa foto: Captură video
Sursa foto: Captură video

Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a semnat Legea de suspendare a participării țării la Tratatului privind forțele armate convenționale în Europa (CFE), documentul fiind publicat miercuri, 29 mai, pe portalul legislativ oficial al republicii. 

Suspendarea Belarusului a fost aprobată de Consiliul Republicii, camera superioară a parlamentului belarus, pe 6 mai, după ce a fost adoptată de Camera Reprezentanților, camera inferioară, în aprilie.

Legea prevede totuși că suspendarea „nu înseamnă retragerea Belarusului din tratat sau încetarea procedurilor interne în cadrul Forțelor Armate legate de implementarea tratatului”.

 

Ce reprezintă Tratatul CFE, negociat între NATO și țările din Pactul de la Varșovia la sfârșitul Războiului Rece

 

Tratatul CFE a fost negociat între NATO și țările din Pactul de la Varșovia la sfârșitul Războiului Rece pentru a limita dimensiunea forțelor care ar putea fi utilizate într-o ofensivă rapidă. Acesta a fost semnat la Paris în noiembrie 1990 și a fost convenit inițial de 16 țări membre ale  NATO și șase țări din fostul Pact de la Varșovia, inclusiv URSS.

Tratatul CFE reglementează numărul permis de tancuri de luptă și vehicule blindate, unități de artilerie, avioane de luptă și elicoptere de atac, precum și mecanismele de verificare a respectării obligațiilor asumate, în principal schimbul de informații și inspecții reciproce.

Rusia s-a retras oficial din CFE în noiembrie 2023, ceea ce a determinat NATO să anunțe că, în replică, își va suspenda alinierea la tratat.

„Deși este recunoscut rolul CFE ca piatră de temelie a arhitecturii euro-atlantice de securitate, o situație în care statele aliate continuă să respecte Tratatul, în timp ce Rusia nu o face, ar fi nesustenabilă”, argumenta la acel moment serviciul de presă al NATO.

În august 2022, Republica Cehă a notificat suspendarea punerii în aplicare a obligațiilor sale asumate prin tratat, în relația cu Belarusul. În martie 2023, Polonia a făcut un pas similar. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Externe din Belarus a decis să ia măsuri în oglindă în conformitate cu paragraful 2 al articolului 60 din Convenția de la Viena privind dreptul tratatelor din 23 mai 1969.

În septembrie 2023, Camera Reprezentanților Republicii Belarus a adoptat un proiect de lege de suspendare a Tratatului privind forțele armate convenționale din Europa în relația cu Polonia și Republica Cehă. Această decizie a fost justificată succint prin „asigurarea intereselor naționale ale Republicii Belarus”.

Acum, prin suspendarea participării la tratat în raport cu oricare alt stat semnatar, autoritățile belaruse nu fac decât să sublinieze tendința de înrăutățire a situației de securitate din Europa, lăsând oficial deschisă posibilitatea creșterii prezenței militare și a transferului fără notificare de trupe proprii sau ruse în orice zonă a frontierei sale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel