Belarusul s-a pregătit pentru un nou val de trupe ruse. Patru poligoane vor găzdui militari ruși în Belarus

Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus
Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus

Pe 12 martie, comandantul Forțelor Întrunite din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Serghei Naev, a declarat că Belarus pare să se pregătească pentru a primi trupe suplimentare din Rusia.

Deși amenințarea unei invazii terestre dinspre nord este în prezent scăzută, trupele ruse își continuă prezența pe teritoriul Belarusului. “A fost efectuată o rotație a militarilor, iar unele dintre forțe au fost retrase. Cu toate acestea, există în prezent informații potrivit cărora în patru poligoane din Belarus sunt menținute corturi ale taberelor de antrenament menite să găzduiască forțe suplimentare. Monitorizăm situația cu Serviciul Graniței de Stat al Ucrainei, în prezent aceasta fiind stabilă și sub control”, a precizat Naev.

Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a informat pe 9 martie că Rusia planifică o „provocare pe scară largă” la granița dintre Belarus și Ucraina, „în viitorul apropiat”, acțiuni care ar putea genera victime în rândul civililor și distrugerea infrastructurii ucrainene.

Declarațiile recente ale oficialilor militari ucraineni sunt cu atât mai interesante cu cât vin la doar 10 zile după ce tot serviciile militare ucrainene semnalau că trenuri cu personal și echipamente sunt transferate din Belarus în regiunea rusă Rostov în vederea pregătirii unei ofensive la scară largă pe frontul din Donbas.

Pe de altă parte, o analiză efectuată în urmă cu aproximativ o lună de către Institutul pentru Studierea Războiului din SUA (ISW) arată că un eventual atac al Rusiei asupra Ucrainei, dinspre Belarus, este puțin probabil să aibă loc până la sfârșitul anului 2023. „Nu sunt date și nu au fost observate indicii care să conducă la concluzia că forțele ruse din Belarus au creat structurile de comandă și control necesare unui atac împotriva Ucrainei în primăvara acestui an”, evalua ISW.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel