Belarusul refuză încă o dată aprofundarea uniunii statale cu Rusia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a declarat că nu va semna niciunul dintre documentele privind integrarea ulterioară cu Rusia, dacă acestea contravin Constituției bieloruse, relatează BelTA .

,,Niciun document dacă acesta contravine Constituţiei şi principiilor fundamentale ale societăţii noastre. Şi principiile fundamentale sunt suveranitatea şi independenţa (...) Dacă nu se soluţionează principalele probleme cu privire la furnizarea de hidrocarburi, deschiderea pieţelor şi ridicarea barierelor (comerciale), atunci nu se poate semna nicio foaie de parcurs", a avertizat Lukaşenko.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a pus duminică la îndoială realizarea planului de integrare a ţării sale cu Rusia, în timp ce Belarusul a iniţiat o politică de deschidere faţă de Occident.

,,Nu facem aici un fel de alianţă cu Rusia pentru a avansa cu tancurile către voi (către Occident). Asta nu se va întâmpla niciodată", a spus Lukaşenko în faţa presei după ce a votat la alegerile parlamentare.

Rusia şi Belarus vor iniţia pe 19 noiembrie consultări pentru stabilirea unei foi de parcurs în vederea aprofundării uniunii statale între cele două ţări, convenită în urmă 20 de ani în urmă.

Însă în declaraţia dată la secţia de votare, Lukaşenko a dat de înţeles că aceste planuri nu mai sunt sigure.

,,Când intri în orice fel de uniune, mizezi pe faptul că fiecare lună, fiecare an nu vor fi mai rele ca înainte. Este însă ceea ce nouă ni se întâmplă (cu Rusia). În fiecare an, Rusia impune Belarus noi condiții, în urma cărora economia țării „pierde, pierde și pierde în mod constant", a remarcat președintele belarus. El a menționat că Belarus nu are nevoie de o astfel de unire. „Aceasta este poziția noastră. Președintele Rusiei este conștient de acest lucru. El și cu mine suntem prieteni, îi pot spune deschis ", a preciat el.

Potrivit presei, Putin şi Lukaşenko ar urma să semneze în decembrie, cu ocazia aniversării a două decenii de la încheierea tratatului de uniune statală, o serie de documente care să aprofundeze integrarea dintre ţările lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel