Belarusul intenționează să trimită 200 de militari în Siria pentru a sprijini trupele ruse

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Belarusul intenționează să trimită aproximativ 200 de militari în Siria pentru a se alătura trupelor ruse, după cum relatează Associated Press citând un document al guvernului rus dat publicității luni.

Potrivit sursei, un proiect de acord între Rusia și aliatul său Belarus, aprobat deja de prim-ministrul rus Mihail Mișustin, indică faptul că forțele din Belarus vor acționa în Siria pentru a oferi ajutoare umanitare populației din afara zonelor de conflict.

Documentul, care nu a primit încă aprobarea ministerelor apărării și de externe ale celor două țări, indică faptul că forțele belaruse vor opera sub controlul operațional al conducerii trupelor ruse din Siria.

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, principala rivală al lui Lukașenko, forțată să părăsească țara după realegerea lui Lukașenko pentru un al șaselea mandat, a condamnat decizia autorităților belaruse. Aceasta a descris angajamentul de a trimite trupe în Siria drept o recompensă a sprijinului Moscove ce contravine interesului naționali, menționând că Lukașenko încalcă astfel constituția țării. În opinia sa, Lukașenko manipulează Belarusul pentru sprijinul primit în 2020, care l-a ajutat să rămână la putere.

Desfășurarea planificată a trupelor belaruse în Siria reflectă legăturile din domeniul apărării tot mai strânse dintre cei doi vecini și aliați ex-sovietici.

În ultimele săptămâni, Rusia a deplasat trupe din Siberia și Orientul Îndepărtat în Belarus pentru exercițiile comune „Allied Resolve-2022”. Noile forțe și mijloace s-au adăugat la prezența militară rusă deja existentă în apropierea Ucrainei, accentuând temerile occidentale cu privire la o posibilă invazie.

Liderul autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenko, care s-a bazat din ce în ce mai mult pe sprijinul politic și financiar al Kremlinului pe fondul sancțiunilor occidentale puternice declanșate de reprimarea protestelor interne, după ce a cerut relații de sprijin de apărare mai strânse cu Moscova, s-a oferit să găzduiască inclusiv arme nucleare rusești pe teritoriul țării sale.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel