Beijingul reia dialogul militar cu americanii, la o zi după ce Armata chineză și cea rusă au avut ”consultări strategice”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din China
Foto: Ministerul Apărării din China

China și SUA restabilesc contactele militare la nivel înalt, una dintre măsurile convenite la ultima întâlnire Biden-Xi.

Șeful Armatei SUA, generalul CQ Brown, este primul oficial militar american de rang înalt care a vorbit cu omologul său chinez de când cele două țări au convenit să reia contactele militare.

Generalul CQ Brown, președintele Statului Major Comun, a vorbit cu omologul său chinez, generalul Liu Zhenli, joi dimineață, punând capăt unui impas de aproape un an și jumătate dintre cele două armate, a anunțat Pentagonul, citat de Politico.

Contactele dintre cele structurile militare ale celor două state au fost întrerupte de China, anul trecut, ca răspuns la vizita președintelui de atunci a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care a mers în Taiwan în august 2022.

Cei doi a vorbit în timpul unei teleconferințe video joi dimineață, potrivit Pentagonului și au discutat despre „importanța colaborării pentru gestionarea responsabilă a competiției, pentru a evita calculele greșite și pentru a menține linii de comunicare deschise și directe”.

Brown „a reiterat importanța ca Armata Poporului de Eliberare să se angajeze într-un dialog de fond pentru a reduce probabilitatea neînțelegerilor”.

Administrația Biden vede conversația ca un pas în direcția corectă pentru relațiile dintre SUA și China, care s-au deteriorat semnificativ în ultimii doi ani.

 

Armatele chineze și ruse - „consultări strategice” la Beijing

 

Dialogul militar dintre Beijing și Moscova, s-au purtat cu ocazia vizitei în China a premierului rus Mihail Mișustin. Premierul rus s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping și premierul Li Qiang. Comerțul anual între cele două țări a depășit pentru prima dată anul acesta 200 de miliarde de dolari.

Față de acum câteva decenii, rolurile s-au inversat, Rusia fiind acum ”vioara a doua” în acest parteneriat; Moscova nu mai are avantajul tehnologic din timpul Războiului Rece, iar rolul său se limitează în special la acela de rezervor uriaș de energie pentru economia chineză.

China încearcă să joace un rol global și asta se vede și din contactele pe care oficialii militari chinezi le au atât cu SUA, dar mai ales cu oficialii din Federația Rusă.,

Armata chineză a organizat „consultări strategice” cu oficialii din armata rusă, discutând probleme bilaterale și internaționale de securitate, au anunțat Beijingul și Moscova.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din China, cele două armate au organizat miercuri cea de-a 22-a rundă de consultări strategice la Beijing. „Cele două părți au avut un schimb detaliat de informații pe teme precum securitatea internațională și regională și relațiile reciproce”, potrivit unui comunicat transmis de Xinhua.

Potrivit ministerului rus, cele două armate vor „îmbunătăți în continuare nivelul de coordonare strategică și vor aduce noi contribuții la promovarea păcii și securității în regiune și în lume, precum și la promovarea construirii unui viitor comun pentru umanitate”, relatează RIA.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel