Beijingul reacționează la prezența navelor americane în Marea Chinei de Sud

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Beijingul dezavuează prezența navelor de război ale SUA care operează în Marea Chinei de Sud, în apropierea unei zone maritime internaționale disputată de China și de Malaezia, au declarat oficialii chinezi, transmite USNI News.

Luni, USNI News a anunțat că USS America (LHA-6) se află în vecinătatea unei zone disputate de China și de Malaezia, un teritoriu bogat în minerale. Regiunea a fost marcată de prezența sporită a navelor militare din China, Vietnam și Malaezia când au început să exploreze regiunea, în octombrie 2019. În prezent, nava de sondaj chineză Haiyang Dizhi 8 funcționează în zona Malaeziei din 16 aprilie și este escortată de nave ale pazei de coastă din China.

 

Prezența americană ar putea complica situația

 

Oficialii chinezi reacționează de regulă vehement la acțiunile americane în Marea Chinei de Sud. Cu toate acestea, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți de ministerul de externe tonul a fost mai rezervat. „Aș dori doar să precizez că în prezent, situația din Marea Chinei de Sud se îmbunătățește constant. Sperăm ca țările din afara regiunii vor respecta eforturile țărilor regionale și se vor abține să facă de la provocări", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Geng Shuang. „Nava de cercetare chineză desfășoară activități în ape aflate sub jurisdicția chineză. În prezent, situația în Marea Chinei de Sud este stabilă", a mai spus Shuang.

 

SUA acuză China de provocare și intimidare

 

La rândul său, SUA au emis o declarație împotriva operațiunilor chineze din regiune. "Statele Unite sunt îngrijorate de rapoartele despre acțiunile provocatoare repetate ale Chinei care vizează exploatarea offshore a petrolului și gazelor naturale într-o zonă a altor state", a declarat Departamentul de Stat al SUA. China „ar trebui să înceteze comportamentul de intimidare și să se abțină de la implicarea în acest tip de activitate provocatoare și destabilizatoare."

US Navy a anunțat că nava USS America operează împreună cu crucișătorul cu rachete ghidate USS Bunker Hill (CG-52) în Marea Chinei de Sud. „USS America (LHA-6) și USS Bunker Hill (CG-52) sunt dislocate în regiune și operează în prezent în Marea Chinei de Sud", a spus purtătorul de cuvânt al Comandamentului Indo-Pacific al Statelor Unite, locotenent comandorul Nicole Schwegman. „Prin prezența noastră în Marea Chinei de Sud, împreună cu aliații și partenerii noștri, ne aisgurăm de respectarea libertății de navigație și a principiilor internaționale care stau la baza securității și prosperității zonei Indo-Pacific”, a conchis Schwegman.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel