Bătălia pentru Herson nu s-a încheiat, dar tactica Forțelor Armate Ucrainene a dat rezultate: Ruşii sunt forţaţi să-şi apere retragerea pe malul estic al Niprului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forţele ruse de ocupaţie au intrat în așa-numita ''nouă fază a războiului'', prioritizând retragerea lor dincolo de răul Nipru, în regiunea Herson. De asemenea, armata rusă se concentrează pe întârzierea avansării forțelor armate ucrainene, mai degrabă decât pe încercarea de a opri complet contraofensiva ucraineană.

În esență, bătălia pentru Herson nu s-a încheiat, dar este puțin probabil ca retragerea forţele ruse de ocupaţie de pe malul vestic al râului Nipru să fie o capcană menită să atragă trupele ucrainene într-o bătălie în apropierea orașului. Această concluzie a fost făcută de analiștii Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW).

Aceștia au reamintit cum, la 9 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a ordonat retragerea forțelor rusești de pe malul vestic (drept) al râului Nipru pe malul estic (stâng). Un astfel de "pas de bunăvoință" a fost numit necesar de către comandantul forțelor armate ruse, generalul Serghei Surovikin, iar ministrul apărării, Serghei Șoigu, a stabilit ca răspuns sarcina de a garanta "transferul în siguranță al personalului, armelor și echipamentelor".

"Declarațiile lui Șoigu și Surovikin marchează începutul unei retrageri constante a trupelor rusești peste râul Nipru către pozițiile pregătite pe malul stâng pentru a păstra capacitatea de luptă a unităților, în special a Diviziilor 76 și 106 de asalt aerian și a Diviziei 22. Surovikin a susținut că jumătate din trupele retrase de pe malul vestic al Niprului vor fi redistribuite în alte regiuni ale Ucrainei", au notat analiștii ISW.

Aceștia au subliniat că acum întregul contingent de trupe rusești va avea nevoie de ceva timp pentru a trece pe malul est de Nipru, și încă nu este clar dacă militarii ruşi vor putea efectua această retragere într-un mod cât de cât organizat, ţinând cont că sunt presaţi constant de înaintarea pe front a forțelor armate ucrainene.

"Bătălia pentru Herson nu s-a încheiat încă, dar trupele rusești au intrat într-o nouă fază, având ca prioritate retragerea trupelor lor peste râu în deplină ordine și întârzierea trupelor ucrainene, în loc să caute să oprească complet contraofensiva ucraineană", se precizează în cel mai recent raport al ISW.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Potrivit experților, contraofensiva forţelor armate ucrainene în regiunea Herson începută în luna august - o campanie militară coordonată, menită să forțeze trupele rusești să se retragă peste Nipru fără a necesita o ofensivă terestră majoră a trupelor ucrainene - a avut succes.

"În lunile anterioare, trupele ucrainene au desfășurat o campanie bine organizată și țintită pentru a viza instalaţiile militare și centrele logistice din regiunea Herson, pentru a face pozițiile rusești de pe malul vestic de nesusținut fără operațiuni majore. Forțele ucrainene au desfășurat atacuri asupra podurilor de peste râul Nipru și au lovit centre de aprovizionare și depozite de muniții aflate pe malul estic, reducând capacitatea forțelor rusești de a aproviziona trupele de pe malul vestic. Forțele ucrainene au combinat aceste lovituri cu atacuri terestre prudente și reușite asupra unor puncte cheie, cum ar fi Podul lui David. Și această campanie a avut succes. Surovikin a recunoscut în mod explicit că forțele rusești nu au putut să-și aprovizioneze grupul de trupe din Herson și din zonele învecinate din cauza atacurilor ucrainene", au explicat analiștii ISW.

În prezent, surse rusești notează, de asemenea, că retragerea armatei ruse este o consecință firească a atacurilor ucrainene țintite și sistematice care i-au privat de principalele artere de aprovizionare de pe malul vestic, ceea ce a dus la epuizarea treptată a forței și capacităților de luptă.

Este puțin probabil ca retragerea trupelor rusești de pe malul vestic al Niprului să fie o capcană menită să atragă trupele ucrainene în bătălia de la Kherson, așa cum au sugerat unele surse ucrainene și occidentale.

ISW a observat numeroase semne că forțele rusești, resursele militare și economice, precum și elementele de ocupație, se retrag în mod constant de pe malul vestic al Niprului, iar oficialii ruși au anticipat și pregătit retragerea într-un mod total opus unei campanii menite să înșele și să prindă în capcană trupele ucrainene", au declarat experții militari.

Aceștia au adăugat că, cu siguranță, comandamentul rus va încerca să încetinească înaintarea forțelor armate ucrainene pentru a asigura o retragere organizată, iar unele forțe ruse ar putea rămâne pentru a întârzia înaintarea trupelor ucrainene, chiar în Herson. Cu toate acestea, luptele care se vor da vor fi un mijloc de a susţine retragerea unui număr tot mai mare de unități rusești.

Conform estimărilor Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, în Herson se aflau între 30 și 50 de mii de soldați ruși. Reprezentantul GUR, Vădim Skibitski, a subliniat că va fi nevoie de timp pentru a respinge un asemenea număr de forțe inamice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel