Bătălia pentru Donbas. Ucrainenii reziste greu la Severodoneţk și transmit că soarta bătăliei nu e încă tranșată

Darius Muresan |
Data publicării:
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Armata ucraineană a declarat vineri că a reuşit să-şi menţină poziţiile la Severodoneţk, oraş strategic important în regiunea Lugansk (estul Ucrainei) în cursul nopţii, relatează DPA.

"Luptele continuă în centrul oraşului Severodoneţk" , a indicat Statul Major al forţelor armate ucrainene în raportul său zilnic asupra evoluţiei situaţiei de pe front, adăugând că forţele ruse bombardează continuu poziţiile ucrainene din oraş, precum şi în suburbiile acestuia Borivsk şi Ustinovka şi în oraşul Lisiceansk de peste râul Siverski Doneţ.

La Severodoneţk, trupele ruse continuă să tragă asupra poziţiilor ucrainene şi a infrastructurii civile, iar avioanele de asalt au lansat lovituri aeriene.

Totodată, înaltul comandament ucrainean semnalează lovituri aeriene asupra localităţii Mirna Dolina şi tentative fără succes de a lua cu asalt localităţile vecine Metiolkina şi Bilohorivka.

 

Ocupantul rus încearcă să izoleze Severodoneţk de liniile de aprovizionare din vest 



Încercările forţelor ruse de a izola Severodoneţk de liniile de aprovizionare din vest prin atacarea zonei din jurul Bahmut nu au avut nici ele succes, se arată în raportul ucrainean.

În zona din jurul Sloviansk, forţele ruse se pare că progresează lent. Totodată, acestea au întreprins tentative de a-l lua cu asalt dinspre localitatea Liman, menţionează comandamentul superior ucrainean, adăugând că ofensivele ruseşti dinspre nord au fost respinse, ducând la pierderi grele în rândul inamicului.

Toate aceste informaţii nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă, subliniază dpa.

În acelaşi timp, Statul Major general al armatei ucrainene indică faptul că forţele ruse au suferit "pierderi importante" în oraşul Popasna, din sud-estul Ucrainei, potrivit EFE.

Aceste pierderi constituie cel puţin 50% din efectivele ruse care luptă în acest oraş din regiunea Lugansk, potrivit raportului militar publicat pe Facebook.

Kievul subliniază, de asemenea, că ameninţarea cu atacuri cu rachete de pe teritoriul belarus persistă şi că invadatorii îşi menţin ofensiva cu ajutorul artileriei în regiunea Doneţk.

În această regiune, în direcţia oraşului Liman, invadatorii ruşi au deschis focul asupra infrastructurii civile din apropierea unor localităţi precum Iarovo, Şurovo, Starâi Karavan şi Raigorodok.

Trupele ruse, se menţionează în raportul comandamentului ucrainean, au moralul scăzut din cauza amânării constante a rotaţiei lor, ceea ce a determinat mulţi soldaţi ruşi să refuze să participe la ostilităţi.

 

Cinci atacuri respinse de ucraineni în direcţiile Doneţk şi Lugansk



În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins cinci atacuri inamice în direcţiile Doneţk şi Lugansk, distrugând cinci tancuri ruseşti, trei sisteme de artilerie şi două vehicule blindate de luptă. Unităţile ucrainene de apărare aeriană au doborât trei drone.

În acelaşi timp, Ministerul britanic al Apărării subliniază că în cea de-a 100-a zi a invaziei Rusiei în Ucraina, Moscova nu şi-a îndeplinit obiectivele iniţiale de a ocupa Kievul şi centrele guvernamentale ucrainene, dar obţine un succes tactic în Donbas, potrivit Reuters.

"Spre deosebire de planul iniţial al Rusiei, niciunul dintre obiectivele sale strategice nu a fost atins", remarcă ministerul britanic într-un buletin la zi cu privire la evoluţiile de pe frontul ucrainean, în baza informaţiilor serviciilor sale secrete.

Dar Rusia a obţinut un succes tactic în regiunea Donbas (est), unde controlează peste 90% din regiunea Lugansk, conform acestui buletin postat pe Twitter.

Rusia este pe cale de a captura întreaga regiune Lugansk, care împreună cu Doneţkul sunt două componente ale zonei carbonifere Donbas, în estul Ucrainei, conform Ministerului britanic al Apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel