Bătălia pentru Donbas se apropie. Rușii ar putea avea serioase probleme de logistică

Cătălin Costea |
Data publicării:

Oficialii ucraineni sunt tot mai convinși că la acest moment scopul principal al conducerii militare ruse este de a încerca o ofensivă majoră în Donbas, în încercarea de a realiza o  încercuire zonală a forțelor ucrainene. După cum a declarat chiar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe militarii ucraineni îi așteaptă acum cel mai dificil test, bătălia pentru Donbas.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene, care informează în mod regulat despre situația operațională de pe front, a subliniat că astăzi, 16 aprilie, armata rusă a concentrat în zona Izyum până la 22 de grupuri tactice de nivel batalion și acționează pentru „desfășurarea suplimentară de unități ale Armatei 35 (n.a. arme întrunite - Belogorsk)”.

Pentru a înțelege nivelul masiv de concentrare a trupelor cu care Rusia vrea să satureze zona, este probabil suficient să avem în vedere că, în încercarea de a încercui și cucerii Kievul, au fost alocate 13 grupări tactice de nivel batalion pe direcția nord-vest, alte cinci asigurând acoperirea din regiunea Jitomir (direcția vest), iar pe direcția nord-est Cernigov, mai largă, armata rusă a alocat 17 grupări pentru a ataca și bloca Kievul.

Acum însă, în triunghiul Izyum-Balakliya-Kupiansk, rușii au concentrat cel mai mare număr de grupări de la începutul invaziei pe o singură direcție și într-o zonă cu mult mai mică decât cea vizată în martie pe direcțiile de la Kiev.

Șefii operațiilor ucrainene se așteaptă ca unitățile de vehicule blindate ruse să execute atacuri suplimentare asupra Slovianskului și să forțeze încercuirea în continuare a întregii grupări de forțe ucrainene care acționează în așa-numita, de către ucraineni, zonă de Operații a Forțelor Întrunite. În același scop, se consideră că rușii vor iniția atacurile asupra forțelor ucrainene de pe teritoriul republicilor separatiste.

Pregătirile pentru o astfel de operație sunt deja semnalate de către Statul Major ucrainean. Acesta observă că rușii au crescut intensitatea focului pentru a provoca pierderi și uzură trupelor ucrainene în direcția Severodonețk și Popasna, precum și în zona Toretsk, în timp ce se pregătesc să intensifice acțiunile în zona Avdiivka și forțează avansarea în Popasna.

Problema principală rămâne momentul în care forțele ruse ating gradul necesar de constituire pe ambele direcții, de la Izyum și dinspre teritoriile separatiste.

Printre problemele cu care analiliștii militari ucraineni consideră că se vor confrunta rușii în pregătirea operației este evidențiată tensiunea în creștere asupra capacităților logistice ale armatei ruse, întrucât cu cât sunt concentrate mai multe trupe într-o zonă restrânsă, cu atât căile de acces devin mai insuficiente, iar sprijinul cu combustibil, alimente și muniție se limitează.

De asemenea, un aspect important semnalat este cel al capacității reale de luptă a trupelor ruse, pentru că au fost obținute informații și chiar multe înregistrări de cazuri în care militarii ruși participă la luptă cu tehnică inadecvată.

În localitatea Tyumen au fost observate ai multe lansatoare multiple de rachete 9K55 „Grad-1”, din anii 1960, care aparent au fost scoase din conservare.

De asemenea, au fost obținute informații potrivit cărora în orașul Shakhty rușii transportau aproximativ 5.000 de veste antiglonț din vremea războaielor duse în Afganistan  și Cecenia, majoritatea putrezite, în timp ce forțele ucrainene susțin că, pe câmpul de luptă, capturează din ce în ce mai mult armament devenit rar datorită vechimii acestuia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel