Bătălia pentru Donbas: Forțele ruse intensifică ofensiva în Donețk, după ce în Lugansk au suferit pierderi și s-au retras de pe unele poziții

Trupele ruse şi-au continuat în ultimele ore acţiunile ofensive în zona de operaţiuni din Donbas, în estul Ucrainei, eforturile lor principale concentrându-se pe controlul regiunii Doneţk, deşi au suferit pierderi şi s-au retras de pe unele poziţii, relatează Agerpres, care citează EFE.

Forţele ruse au suferit pierderi şi s-au retras de pe frontul din Severodoneţk, în zona oraşului Sîrotin, regiunea Lugansk, potrivit unui buletin cu situaţia la zi de pe fronturile din Ucraina al Statului Major al armatei ucrainene.

Doneţk şi Lugansk fac parte din Donbas şi ambele s-au autoproclamat ca republici independente, fiind recunoscute de Rusia cu câteva zile înaintea de a-şi declanşa invazia în Ucraina la 24 februarie.

Chiar dacă Moscova şi-a concentrat eforturile pentru a controla această zonă, unde trupele ruse sunt ajutate de miliţiile proruse, armata sa avansează lent şi a trebuit să se retragă de pe anumite fronturi, potrivit Statului Major ucrainean.

 

Rusia a intensificat și atacurile aeriene



"Avioanele inamice au efectuat atacuri împotriva infrastructurii civile şi militare în zona de operaţiuni din estul Ucrainei şi împotriva unor instalaţii industriale de pe întreg teritoriul Ucrainei", se menţionează în document.

Înaltul comandament ucrainean subliniază că există o ameninţare constantă de atacuri aeriene şi cu rachete împotriva infrastructurii Ucrainei de pe teritoriul belarus.

Între timp, la Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, şi în regiunea acestuia, ruşii îşi concentrează eforturile pe menţinerea poziţiilor ocupate anterior şi a împiedica avansarea trupelor ucrainene, după ce au renunţat să ocupe această capitală regională, conform aceluiaşi buletin.

Pe de altă parte, avioane strategice ruseşti au efectuat un atac cu rachete asupra zonei Belgorod Dnestrovsk, în regiunea Odesa, situată în sud-vestul ţării şi la frontiera cu Republica Moldova, avariind infrastructură civilă şi imobile de locuit.

În acelaşi timp, informează armata ucraineană, ruşii desfăşoară operaţiuni de recuperare în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră, unde o navă de debarcare rusă a fost lovită de tirurile forţelor ucrainene.

În ultimele 24 de ore, unităţi de apărare ale forţelor aeriene şi terestre ale Ucrainei au lovit cinci ţinte aeriene ruseşti: un avion Su-25, trei drone tactic-operative şi o rachetă de croazieră.

Avioane ale forţelor aeriene ucrainene au continuat să efectueze lovituri aeriene împotriva invadatorilor, sprijinind operaţiunile de luptă ale trupelor ucrainene şi patrulând în spaţiul aerian ucrainean, subliniază Statul Major.

 

Ucraina a respins în ultimele 24 de ore 11 atacuri ale invadatorului rus pe fronturile din Donețk și Lugansk



În ultimele 24 de ore, pe fronturile din Doneţk şi Lugansk trupele ucrainene au respins 11 atacuri ruseşti, au distrus cinci tancuri, un sistem de rachete Tor, şase sisteme de artilerie, 12 vehicule blindate de luptă şi un vehicul motorizat.

Serhii Haidai, şeful administraţiei regionale militare din Lugansk, a comunicat luni că forţele ruse au bombardat din nou Severodoneţk, din această zonă, unde au lovit un spital, ucigând cel puţin zece civili.

În cursul nopţii de luni spre marţi, trupele ruse au bombardat mai multe localităţi din Lugansk, spune el. "În urma bombardamentelor, erau în flăcări străzi întregi la Gorskoe şi Zolotoe. Nu a fost o clipă de linişte în noaptea asta. Ruşii au tras din artilerie distrugând în jur de 20 de imobile de locuit. Unele clădiri lovite au luat foc, dar incendiile nu au putut fi stinse din cauza tirurilor care nu încetau", a scris el pe contul său Telegram, citat de Ukrinform.

În cursul dimineţii de marţi, forţele ruse a lansat atacuri cu rachete asupra localităţii Desna din regiunea Cernigov, a anunţat guvernatorul regiunii Viaceslav Ceaus, pe pagina sa de Facebook, potrivit Unian. "La faţa locului au fost mobilizate echipe de intervenţie şi de poliţie. Conform primelor informaţii, există morţi şi răniţi, dar numărul lor deocamdată nu este cunoscut", a indicat el, adăugând că va reveni cu informaţii mai detaliate mai târziu.

Toate aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel