Bătălia pentru Bahmut: Rușii spun că tot estul orașului e sub controlul lor / NATO nu exclude ca Bahmutul să cadă în zilele următoare

Darius Muresan |
Data publicării:
Bătălia de la Soeldar / Bahmut din Donețk. Foto: ISW
Bătălia de la Soeldar / Bahmut din Donețk. Foto: ISW

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat la reuniunea informală a miniştrilor europeni ai apărării desfăşurată la Stockholm că nu se poate exclude ca Bahmutul să cadă în următoarele zile,

"Nu putem exclude ca în cele din urmă Bahmut să cadă în zilele următoare", a declarat la Stockholm secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

O eventuală cădere a acestui oraş în mâinile trupelor ruse le-ar deschide acestora "cale liberă" în estul Ucrainei, a avertizat anterior preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Stoltenberg a atras atenţia că războiul din Ucraina "a devenit un război de uzură, care este o bătălie logistică", iar diferenţa actuală între cantitatea de muniţii folosită de armata ucraineană şi producţia statelor NATO care oferă muniţii Ucrainei "nu este sustenabilă, aşadar trebuie mărită cadenţa producţiei", notează agenția Agerpres.

 

Wagner anunță că rușii au ocupat toată partea de est a Bahmutului

 

Şeful grupului paramilitar rus Wagner a afirmat miercuri că trupele sale au ocupat "toată partea de est" a oraşul Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucrainei.

"Unităţile Wagner au ocupat toată partea de est a Bahmutului, tot ce se află la est de râul Bahmutka", a spus Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă.

În ultimele zile, presiunea a sporit considerabil asupra forţelor ucrainene care apără oraşul Bahmut şi care se confruntă cu progrese ale trupelor ruse şi cu ameninţarea unei încercuiri.

În cel mai nou raport al său, publicat marţi, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup american de experţi, a precizat că trupele Kremlinului au capturat "cel mai probabil" partea de est a oraşului după o "retragere controlată" a forţelor ucrainene din această zonă.

Într-un interviu pentru CNN, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări totuşi că trupele sale sunt hotărâte să păstreze oraşul.

După Bahmut, ruşii "ar putea merge mai departe. Ar putea ajunge la Kramatorsk, ar putea ajunge la Sloviansk", ar avea "cale liberă spre alte oraşe din Ucraina", a declarat el.

Chiar dacă valoarea strategică a Bahmutului este contestată, oraşul a câştigat o importanţă simbolică şi tactică, date fiind pierderile grele suferite de cele două tabere.

Este ce mai lungă şi cea mai sângeroasă bătălie de la declanşarea ofensivei ruse în februarie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel