Bătălia pentru Bahmut. Rusia anunță încercuirea completă și căderea iminentă a orașului. Ucraina neagă informația și spune că încă rezistă

Darius Muresan |
Data publicării:

Presa din Rusia a afirmat, citând surse „oficiale” ale Armatei ruse, că forțele ruse blochează forţele ucrainene la Bahmut şi împiedică intrarea oricăror întăriri în oraş, lăsând să se înţeleagă că forţele ruse sunt pe punctul de a cuceri acest oraş, epicentrul unor lupte crâncene încă din vara anului trecut, relatează Agerpres, care citează AFP.

Într-un comentariu pentru AFP, armata ucraineană a dezminţit imediat această afirmaţie, asigurând că ea continuă să-şi aprovizioneze trupele în Bahmut şi să aplice zilnic "pierderi grele" inamicului.

AFP nu a putut să verifice aceste declaraţii din surse independente.

Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui combatanţi sunt în prima linie a frontului la Bahmut, a indicat că este încă "prematur" să se vorbească despre o încercuire completă a localităţii.

Oraş cu circa 70.000 de locuitori înaintea conflictului, Bahmut, în prezent total distrus, este scena unor lupte teribile de mai multe luni.

Din cauza îndelungatei bătălii şi a pierderilor grele suferite de ambele tabere, oraşul a devenit simbolul luptei între ruşi şi ucraineni pentru controlul regiunii industriale Donbas, obiectiv afişat de Moscova.

"Grupuri de asalt (ale mercenarilor) Wagner continuă operaţiuni militare de înaltă intensitate pentru a respinge inamicul din cartierele din centrul Artiomovsk (numele utilizat de ruşi pentru Bahmut)", a indicat joi Ministerul rus al Apărării într-un buletin zilnic.

"Trupe aeropurtate ruseşti susţin flancurile grupurilor de asalt, blocând trimiterea rezervelor armatei ucrainene în oraş şi posibilitatea unei retrageri din Bahmut a unităţilor inamicului", susţine ministerul.

 

Armata Ucrainei neagă informația și spune că are acces în Bahmut



Contactată de AFP, armata ucraineană a dezminţit orice blocare a soldaţilor săi la Bahmut.

"Putem comunica complet cu trupele noastre, prin mijloace tehnice, dar şi pentru a le livra produse alimentare, muniţii, medicamente, orice le este necesar, şi pentru a ne recupera răniţii", a declarat Serghii Cerevatîi, un purtător de cuvânt militar ucrainean.

"Forţele noastre îşi menţin apărarea, provocând zilnic pierderi nebuneşti inamicului", a adăugat el, precizând că artileria ucrainean desfăşoară "constat" tiruri de contra-baterie asupra tunurilor ruseşti pentru ca acestea să nu-şi poată concentra tirurile asupra liniilor de alimentare spre Bahmut.

 

Prigojin e mai rezervat. 80% din Bahmut ar fi controlat de ruși



Prigojin, la rândul său, mai precaut decât armata rusă, afirmă într-un mesaj postat de serviciul său de presă pe Telegram:"Armata ucraineană continuă să aducă întăriri şi să le transfere în oraş. Lupte dificile şi sângeroase sunt în curs, deci este prematur să evocăm o încercuire completă a Bahmutului".

"Peste 80% din Bahmut este sub controlul nostru, celelalte părţi rezistă cu încrâncenare", adaugă el.

În ultimele zile, forţele ucrainene par să fi pierdut teren în centrul Bahmut, unde s-au deplasat mai mulţi corespondenţi de război ruşi, arătând în reportajele lor un oraş devastat într-un decor apocaliptic, notează AFP.

Şeful ocupaţiei ruse din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, a postat luni o înregistrare video arătând centrul Bahmut şi în care el afirmă că oraşul este pe cale să fie "eliberat".

În ultimele săptămâni, trupele ruse au progresat în nordul şi sudul Bahmut, tăind mai multe rute de aprovizionare ucrainene şi cucerind partea sa estică.

De câteva zile, ele par să înainteze în centrul oraşului, în aprige lupte urbane, alimentând din nou speculaţiile cu privire la o retragere ucraineană în viitor.

La începutul lunii martie, preşedintele Volodimir Zelenski exclusese orice retragere a trupelor ucrainene din Bahmut.

Kievul asigură că rezistenţa sa de mai multe luni la Bahmut a concentrat luptele într-un anumit loc al frontului şi a dus la eliminarea mai multor efective ruseşti, chiar dacă unii experţi atrag atenţia că bătălia are un cost important şi pentru armata ucraineană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel