Bătălia pentru Înălţimile Golan încinge spiritele pe scena relaţiilor internaţionale

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

O schimbare a statutului Înălţimilor Golan în favoarea Israelului, riscă să devină peste noapte o problemă internaţională greu de acceptat, cel puţin aşa susţin Rusia, Iranul, Turcia şi Siria. Acest grup de state, cunoscut pentru poziţiile sale antiamericane, au făcut repede un front comun, condamnând declaraţia preşedintelui american Donald Trump în favoarea recunoaşterii suveranităţii Israelului asupra acestei regiuni de mare importanţă strategică.

O schimbare a statutului Înălţimilor Golan ar fi o încălcare directă a deciziilor Naţiunilor Unite, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, relatează Reuters.

Această reacţie survine după ce preşedintele american Donald Trump a postat joi pe Twitter că 'este timpul' ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, teritoriu ocupat şi anexat de acesta de la Siria în urma Războiului de Şase Zile din 1967.

La rândul său, Iranul consideră că recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan este inacceptabilă.

Declaraţia preşedintelui Donald Trump în favoarea recunoaşterii suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan este inacceptabilă, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

,,Această recunoaştere ilegală şi inacceptabilă nu schimbă faptul că Înălţimile Golan aparţin Siriei'', a precizat purtătorul de cuvânt Bahram Qasemi.

Siria condamnă poziţia preşedintelui american Donald Trump privind Înălţimile Golan

Siria a condamnat vineri o afirmaţie a preşedintelui american Donald Trump conform căreia Statele Unite ar trebui să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, transmit DPA şi AFP.

,,După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, care sunt de o importanţă strategică şi de securitate crucială pentru Statul Israel şi Stabilitatea Regională!", a scris joi Trump pe Twitter.

Siria "condamnă în cei mai viguroşi termeni declaraţiile iresponsabile" ale lui Trump, a declarat o sursă din ministerul de externe de la Damasc agenţiei oficiale SANA, preluate de DPA.

Aceeaşi sursă, citată de AFP, apreciază că "poziţia americană privind partea siriană din Golan ocupată reflectă clar dispreţul Statelor Unite faţă de reglementările internaţionale şi încălcarea flagrantă a dreptului internaţional". 

Declaraţia preşedintelui Donald Trump privind suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan a adus regiunea în pragul unei noi crize, a declarat vineri şi preşedintele turc Tayyip Erdogan.

,,Nu putem permite să fie declarată legitimă ocuparea Înălţimilor Golan", a subliniat şeful statului turc într-un discurs rostit în cadrul Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI).

,,După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, care sunt de o importanţă strategică şi de securitate crucială pentru Statul Israel şi Stabilitatea Regională!'', a scris preşedintele american într-un mesaj pe Twitter.

Această recunoaştere ar marca o schimbare majoră în politica americană, înaintea vizitei pe care o va întreprinde premierul israelian Benjamin Netanyahu pe 25-26 martie la Washington, unde se va întâlni cu Trump şi se va adresa Comitetului de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC).

,,Într-o perioadă în care Iranul încearcă să folosească Siria ca o platformă pentru a distruge Israelul, Preşedintele Trump recunoaşte cu îndrăzneală suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan. Îţi mulţumim, preşedinte Trump!'', a transmis, într-o primă reacţie, Benjamin Netanyahu, pe reţelele sociale.

La mijlocul lui noiembrie trecut, SUA au votat pentru prima oară împotriva unei rezoluţii a ONU ce considera anexarea israeliană a Înălţimilor Golan drept 'nulă şi neavenită'. Singurul stat care a mai votat împotriva acestei rezoluţii a fost Israelul. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel