„Bătălia de la Stalingrad în sens invers”. Igor Strelkov spune că Bahmutul ar putea însemna o mare rușine pentru Rusia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta ISW
Harta ISW

Ritmul și perspectivele actualelor operațiuni ofensive ale Rusiei indică faptul că întreaga ofensivă de primăvară a invadatorilor se apropie de punctul culminant, scriu analiștii de la ISW.

 

Institutul pentru Studierea Războiului remarcă încetinirea ritmului ofensivei ruse pe tot teatrul de operațiuni din ultimele săptămâni, iar Ucraina are șansa de a recâștiga inițiativa și de a lansa o contraofensivă în zonele critice ale liniei frontului.

Armata ucraineană a condus probabil un contraatac local la sud-vest de Bahmut, scriu analiştii ISW. Imaginile geolocalizate publicate pe 19 martie arată că forțele ucrainene au lansat un contraatac de succes la sud-vest de Ivanovski ( la 6 km vest de Bahmut) și au împins forțele ruse dincolo de ruta T0504. Pe 18 martie, surse ruse publicau imagini în care se vedea o coloană de vehicule blindate ucrainene care se presupune că se deplasa de-a lungul traseului T0504 la sud-vest de Kostyantynivka (22 km sud-vest de Bahmut) și a presupus că forțele ucrainene se pregăteau să lanseze o operațiune de contraofensivă la sud-vest de Bahmut.

Analiștii ISW afirmă că, în mediul pro-război al Federației Ruse, discuțiile despre o posibilă contraofensivă a Ucrainei în regiunea Bahmut sunt în creștere - iar acest lucru indică faptul că sursele ruse sunt din ce în ce mai puțin încrezătoare în capacitatea armatei ruse de a menține iniţiativă lângă Bahmut.

 

 Igor Strelkov/Ghirkin: Bătălia pentru Bahmut, „bătălia de la Stalingrad în sens invers”

Igor Strelkov-Ghirkin, unul dintre principalii coordonatori ai trupelor ruse la capturarea Donnasului, în 2014, estimează că armata rusă va suferi un eșec răsunător în  bătălia de la Bahmut. Trecut pe linie moartă, Girkin a criticat constant, în ultimele luni, conducerea militară a Federației Rusă, așa că spusele acestuia ar trebui tratate cu circumspecție, fiind probabil și rezultatul unor frustrări personale.

Totuși, fostul lucrător GRU remarcă pierderile foarte mari ale rușilor, într-o încleștare care se prelungește chiar mai mult decât a durat bătălia de la Stalingrad. Strelkov a mai spus că ocupanţii  au eşuat campania de iarnă din Ucraina.

Girkin a numit bătălia pentru Bahmut „bătălia de la Stalingrad în sens invers”. El a amintit că în timpul luptelor de la Stalingrad, comandamentul militar sovietic a reușit să impună trupelor germane o lungă bătălie de uzură.

„Deși cred că (ținând cont de scara mai mică, care nu se poate spune despre posibilele consecințe geopolitice), comanda noastră intenționează să-și depășească colegii germani”, spune Ghirkin, citat de Unian.

 

Rusia și-a epuizat potențialul maxim

 

Întreaga ofensivă de primăvară a Rusiei în sine se apropie de punctul culminant, cred experții ISW care se bazează și pe declarațiile armatei ucrainene.

Între timp, primele vehicule de transport ale infanteriei M113 și YPR-765 furnizat de olandezi (care se bazează pe M113) au fost văzute pe frontul din zona Bahmut.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe estic al forțelor armate ucrainene, Serhi Cherevati, a declarat pe 19 martie că Rusia nu a putut să adune suficiente forțe pentru străpungerea așteptată în Donbas, iar acțiunile sale ofensive actuale nu pot fi numite „o operațiune strategică de amploare”.

Cherevaty a confirmat că rușii nu pot finaliza încercuirea la Bahmut, confirmând evaluarea anterioară a ISW că ofensiva Wagner PMC în zona Bahmut se apropie de apogeu.

 

Avdiivka poate deveni „noul Bakhmut” 

De asemenea, rușii încearcă să obțină succese în alte zone de-a lungul liniei frontului, în special în zona Avdiyivka - la periferia Donețkului și Vuhledar, lucru confirmat și de analiștii Ministerului Apărării al Marii Britanii.

Informațiile britanice au comparat situația cu apărarea Avdiivka cu apărarea Bahmutului. Potrivit experților, forțele ucrainene își continuă apărarea organizată a orașului, dar rutele lor de aprovizionare sunt amenințate de operațiunea de încercuire a Rusiei.

Ofensiva recentă asupra Avdiivka (probabil în încercarea de a atrage forțele armatelor ucrainene departe de Vuhledar) a dus la pierderi semnificative ale ocupanților în echivalentul unei companii. Potrivit observațiilor experților Institutului, încercările rușilor de a reformata situațional unitățile deja existente mărturisesc epuizarea semnificativă a capacităților de luptă ale rușilor din vestul regiunii Donețk ( în special, pentru a reface forțele distruse ale brigăzii 155 separate de pușcași marini).

Astfel, în primele luni ale anului 2023, operațiunile ofensive ale Rusiei de-a lungul liniei Svatove-Kreminna (regiunea Luhansk), în zona Bahmut, precum și de-a lungul liniei frontului în zonele Avdiivka-Donețk și Vuhledar, au adus Federației Ruse niciun mai mult decât câștiguri tactice individuale. În același timp, Rusia a trimis aproximativ 300.000 de militari mobilizați, adunați în toamna lui 2022, cu scopul de a desfășura tocmai o astfel de ofensivă de primăvară. Deci, dacă 300.000 de soldați ruși nu au reușit să ofere Rusiei rezultate decisive în timpul ofensivei din Ucraina, este foarte puțin probabil ca implicarea unor forțe suplimentare în viitoarele valuri de mobilizare să ducă la rezultate radical diferite. anul acesta, afirmă ISW. Astfel, Ucraina are o bună oportunitate de a recâștiga inițiativa și de a lansa o contraofensivă în zonele critice ale primei linii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel